Artiesten

Jamai: Ik moet mijn hele leven medicatie slikken

Vorig jaar was hij nog doodziek, maar dankzij een niertransplantatie lacht de toekomst hem weer toe! Jamai Loman (32) is dan ook weer volop aan het werk. Maar hij zal zijn leven lang rekening moeten houden met zijn nieuwe nier.

Jamai voelde zich vorig jaar met de dag slechter worden en was ten einde raad: "Ik was zo ziek, ik kon alleen maar op bed liggen. Ik kon niet praten, niet eens naar de koelkast lopen. Mijn verjaardag op 30 juni was mijn aller-, allerslechtste dag." Een bloedtest stelde vast dat zijn nier vrijwel niet meer functioneerde. Gelukkig vond hij genoeg mensen in zijn naaste familiekring die een nier aan hem wilden afstaan, en de keuze viel uiteindelijk op zijn zwager. "Mijn zussen hadden zich ook aangeboden, en twee nichtjes. Maar de nier van mijn zwager was de beste match."

Jamai voelt zich niet altijd begrepen na niertransplantatie

De operatie in november 2018 bleek succesvol, en dit voorjaar draait hij weer volop mee bij zijn werkgever RTL. Toch voelt hij zich niet altijd begrepen, zo vertelt hij in het magazine &C van Chantal Janzen. "Ik ga binnenkort op pad voor een nieuw programma en ik merkte dat mensen van productie voor mij gingen bepalen wat ik wel en niet kan. 'Jij kunt natuurlijk geen berg beklimmen', zeiden ze. Ho, stop, dat kan ik wel. Dat bepalen jullie niet, maar ik en mijn arts." De voormalig Idols-winnaar voelt zich dan ook beperkt door deze goedbedoelde opmerkingen. "Ik heb meteen gezegd bij RTL: jongens, ik wil niet als patiënt behandeld worden. Als ik iets niet kan of wil, dan meld ik het wel. Maar tot die tijd draai ik gewoon voor de volle 110 procent mee."

Een leven lang 15 pillen per dag

Toch zal zijn leven nooit meer als voorheen worden. "Ik moet mijn hele leven medicatie slikken, wel vijftien pillen per dag, om te zorgen dat mijn lichaam die nieuwe nier niet afstoot." Ook voelt hij zich regelmatig schuldig tegenover zijn zwager, die hem een nier schonk. Ook hij moest revalideren na de operatie, en heeft pas sinds kort zijn werkzaamheden weer hervat. "Daar heb ik me behoorlijk schuldig over gevoeld. Ik ben beter, maar ik wil natuurlijk dat het met hem ook goed gaat."

Duopresentatie met Chantal Janzen

Nadat hij in december zijn werk weer oppakte als backstagepresentator bij 'The voice of Holland', presenteert hij momenteel samen met Chantal Janzen het muziekprogramma 'All together now'. Volgend jaar neemt hij samen met Martijn Krabbé de presentatie van 'The Voice Kids' voor zijn rekening.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater