Artiesten

Ja, het nieuwe album van Henny Vrienten is uit!

Het is zover: het derde en laatste deel van de muzikale autobiografie van Henny Vrienten (71) is er! Hij geeft hiermee een kijkje in zijn zielenroerselen, maar daar moet je wel moeite voor doen...

Vrienten houdt het dan ook graag spannend: "Ik geloof dat je altijd beter moet kijken dan je keek en dat je beter moet lezen dan je leest. Ik verstop graag wat, dat moet je zoeken." Dat blijkt ook al uit de zin die de drie albums samen vormen. Het eerste deel uit 2014 heette 'En toch...,' vervolgens kwam er 'Alles is anders' en ten slot 'Tussen de regels'. Dit vormt de zin: 'En toch....alles is anders tussen de regels'.

Drieluik Henny Vrienten

De dertien nummers van 'Tussen de regels' -dat behalve als cd ook als lp wordt uitgebracht- gaan over zijn leven en zijn omgeving. Zoals 'Carnaval,' waar dood en verval centraal staan, maar met een vrolijke twist. "Ook jeugd en geboorte komen aan bod. Echt een doorsnee van mijn leven. Ik heb daar heel zorgvuldig naar gekeken, maar een liedje laat zich niet totaal regisseren. Soms gaat een liedje over net iets anders dan je had gedacht, dat moet je toestaan."

Beperkingen

Vrienten koos bewust niet voor de makkelijkste weg bij het maken van zijn nieuwste plaat. "Ik wilde een plaat maken zoals ik zelf zou hebben gemaakt in 1962, met een slechte oude gitaar en zonder stemapparaten. Ik heb dus met mijn oren gestemd. Door deze beperkingen werd het maken heel erg leuk. Als instrument koos ik een basgitaar uit 1958, die ik al tientallen jaren had hangen maar niet gebruikte. Daarmee kreeg ik een specifieke sound uit de jaren '60. Ik ben er heel blij mee."

Wild leven

Een biografie in boekvorm wil hij niet, evenmin over zijn voormalige band Doe Maar, dit heeft hij zelfs afgesproken met de andere bandleden. "Een boek over muzikanten is vaak wat saaie lectuur, daarom koos ik voor een muzikale autobiografie," zo legt hij uit. "Ja, een boek over Keith Richards, dat is wel een uitzondering. Daarin kan ik me vergapen aan zijn wilde leven. Maar een boek over mij zou echt het saaiste boek ter wereld worden, met hele saaie feiten. Bovendien moet je in een biografie de allerleukste verhalen vaak weglaten."

Touren

Aan een tournee rond deze plaat moet Henny Vrienten niet denken. "Ik ga niet de b├╝hne op," zo verzekert hij. Wel staat hij dit seizoen weer op de planken met Boudewijn de Groot en George Kooymans als 'De Vreemde Kostgangers'. "Ik voel dat ik dit moet doen. Er is niets zo leuk als met vrienden op het podium te staan en muziek te maken." Ook staat er voor volgend jaar een tour met 'Doe Maar' in de planning. "De vorige tournee langs clubs is zo goed bevallen, dat we besloten dit nog een keer te gaan doen." Stilzitten doet hij sowieso niet -hij is ook bezig met een musicalproject- maar hij blijft er bescheiden onder. "Ik heb de tijd, ik ben gepensioneerd".

Laatste fysieke drager

Deze plaat zal waarschijnlijk zijn laatste fysieke album worden. "Ik bedacht me laatst: 'waarom moet alles wat je maakt op een drager?' In de negentiende eeuw kon je muzikanten alleen maar horen als ze live op straat optraden. Dus als ik nog een nieuwe plaat ga maken, ga ik die ook alleen maar live ten gehore brengen."

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater