Musical, Toneel, Voorstellingen

Ivo van Hove krijgt Johannes Vermeer Prijs

Theatermaker Ivo van Hove krijgt dit jaar de Johannes Vermeer Prijs 2019, de staatsprijs voor de kunsten. Minister Ingrid van Engelshoven (OC&W) heeft die namens de jury aan hem toegekend. 'Van Hove ontvangt de prijs voor zijn grandioze bijdrage aan de ontwikkeling van het theater in én buiten Nederland.' Met de prijs ontvangt hij ook een geldbedrag van 100.000 euro voor een nieuw artistiek project. Op 25 september vindt de uitreiking plaats in de Ridderzaal op het Binnenhof in Den Haag.

Ivo van Hove mag dan van oorsprong een Vlaming zijn, je kunt hem gerust zien als een van de belangrijkste theatermakers van Nederland. Hij is al jaren artistiek leider van Internationaal Theater Amsterdam en haar voorganger Toneelgroep Amsterdam. Ook internationaal is Van Hove zéér bekend. Hij staat op de 19e plaats van The Stage 100. Zijn toneelstuk Network stond eerst in Londen en nu op Broadway. Hij hielp David Bowie met het maken van de musical Lazarus, die vanaf oktober eindelijk in Nederland is te zien. Lazarus is een van de grootste musical-producties van dit seizoen, met een topcast onder de regie van Van Hove.

Geen wonder dan ook dat Van Hove de Johannes Vermeer Prijs dit jaar mag ontvangen. Vorig jaar verscheen al een biografie over zijn werkende leven. Op 1 september is hij te zien in Zomergasten.

Ben je op zoek naar een toneelstuk of musical? Kijk dan ook even in onze theateragenda.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater