Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Nieuws / Interview: Matroesjka, nieuwste aanwinst voor Nederlands cabaret
17-04-2016

Interview: Matroesjka, nieuwste aanwinst voor Nederlands cabaret

Matroesjka is de nieuwste aanwinst voor het Nederlands cabaret. Het duo bestaat uit Lisa Loeb en Janneke Rinzema, beiden afgestudeerd van het conservatorium. Maar in plaats van een zangcarrière kozen ze voor cabaret. En met succes: een van hun liedjes werd genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs en met hun voorstelling Eeuwig Vlees gaan ze dit najaar op reprisetournee. Tijd dus voor een kennismaking.

Waarom werken jullie zo graag samen?

We houden allebei van dezelfde humor: harde grappen met een onverwachte twist. Dat begon op het Conservatorium, waar we jazz-zang studeerden en elkaar ontmoetten. Terwijl we eigenlijk jazz-liedjes zouden moeten zingen, zaten we al grappend in de kantine. En omdat we die humor en liefde voor theater zo in elkaar herkenden, besloten we samen te gaan werken. Dat is inmiddels vier jaar geleden!

Jullie maken technocabaret. Dat is nieuw! Hoe kwamen jullie daarop?

De wereld om ons heen is onze inspiratiebron voor alles wat we maken: het nieuws, verhalen in de kranten, maar ook onze eigen wensen, angsten en fascinaties. De term technocabaret hebben we zelf bedacht, het bleek precies de lading te dekken van het maken van harde grappen, engagement én elektronische muziek. Onze voorstellingen gaan over de wereld om ons heen en de actualiteit, en daar hoort voor ons ook de muziek van nu bij. We brengen graag iets nieuws mee naar het theater en we vinden het leuk om het publiek te verrassen.

Waarom moeten mensen naar Eeuwig Vlees komen?

De afgelopen jaren hebben we meerdere keren op festivals als Lowlands en Zwarte Cross gespeeld. Eeuwig Vlees is onze debuutvoorstelling en daarin nemen we die festivalvibe mee naar het theater. We kunnen beloven dat het allesbehalve saai en rustig achterover leunen in je stoel wordt…

Jullie zijn beiden cum laude afgestudeerd in de richting jazz-zang. Hebben jullie (of heeft een van jullie) ook ambities voor een zangcarrière?

In 2014 wonnen we de Publieksprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival, terwijl we nog maar net afgestudeerd waren aan het Conservatorium. Sindsdien hebben we allebei geen enkel jazzliedje meer gezongen. We hebben ontzettend veel geleerd op het Conservatorium en de liefde voor muziek is er uiteraard nog steeds. Maar de drang om cabaret te maken en daarmee op het podium te staan is duizendmaal groter. Daar kunnen we ons ei in kwijt en bovendien ook heel veel mooie en grappige liedjes zingen!

Begin maart was de première van Eeuwig Vlees. Hoe ging het? Zijn jullie tevreden?

Heel erg! Uiteraard is een première doodeng, je laat voor het eerst zien waar je al die maanden op gebroed hebt. Maar het ei is gelegd en het ging goed! We kregen hele fijne reacties van het publiek (en nee, we hadden ze niet omgekocht) en ook de recensies smaakten naar meer. Als klap op de vuurpijl werd ons nummer #Imalive genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van het jaar. We zijn dus helemaal in de wolken!

Jullie staan tot en met april nog met Eeuwig Vlees in het theater. Hebben jullie al plannen voor een nieuwe show?

We staan zelfs tot en met december met Eeuwig Vlees in het theater! Van september tot december spelen we namelijk de reprise. Dan zijn we dus nog met de voorstelling door het hele land te zien. Vanaf februari 2017 gaan we op pad met onze nieuwe, tweede avondvullende voorstelling ‘Brainwash’. Jullie zijn nog lang niet van ons af dus!
Lees meer over: Matroesjka

Gerelateerd nieuws