Luuk Weggemans en Davine Perik winnen cabaretfestivals
Weggemans won in Amsterdam en Perik in Tilburg.
Haar stormachtige tv-carrière beschouwt Francis van Broekhuizen (47) min of meer als een periode die de coronatijd mooi vulde. Haar hart ligt bij haar werk in het theater. Momenteel gaat het om drie producties, nou ja, gelukkig niet allemaal tegelijk. Aanleiding van dit gesprek is de rol die zij gaat spelen bij Opera Zuid in Orphée aux Enfers.
Het interview wordt op het laatste moment een uur vervroegd, zodat Francis van Broekhuizen naar het Muziektheater kan voor een uitvoering van Verdi’s Messa da Requiem van Nationale Opera & Ballet. "Een vriendin van mij zit bij het Koor van De Nationale Opera en had een kaartje voor me."
Zelf is de sopraan druk met repeteren voor de opera Animal Farm van de Nationale Opera, waarin zij Mrs. Jones speelt. Tamelijk uniek of sowieso ongewoon voor een opera is dat de componist bij de repetities aanwezig is. "Alexander Raskatov. Hij mag me wel, geloof ik. Hij fluisterde mij al toe dat ik hem wel Sasja mocht noemen. Ik zei tegen hem dat ik het natuurlijk een hele eer vond om zijn koosnaam te mogen gebruiken. Alsof ik Wolfgang Amadeus Mozart Wolfje mag noemen."
Orphée aux Enfers is dan heel andere koek, in elk geval uit een heel andere tijd, want maatschappijkritisch is deze operette ook wel degelijk. De wereldpremière vond plaats in 1858 in Parijs. Componist Jacques Offenbach gaat erin aan de haal met het beroemde verhaal van Orpheus en Eurydice. "Offenbach draait het verhaal een slag," vertelt Francis. "Staat in het originele verhaal dat Orpheus’ muziek zo mooi is dat hij stenen kan laten huilen, bij Offenbach wíl Eurydice juist naar de onderwereld om maar van die eeuwige muziek van hem af te zijn."
Francis geeft ook toe dat het verhaal haast niet te volgen is. Maar regisseur Benjamin Prins zal er ongetwijfeld een veel helderder verhaal van maken. "Dat heeft hij met Fantasio ook gedaan, waar ik ook in zat. Die opera was een groot succes." Ze vertelt dat Offenbachs opera’s heel actueel waren, ‘een spiegel van de samenleving, zoals het cabaret in onze tijd’, wat het eigenlijk heel logisch maakt dat Benjamin Prins het verhaal bewerkt en aanpast en er bijvoorbeeld een knipoog naar politici uit de 21ste eeuw in stopte. Offenbach had dat vast helemaal goed gevonden. "Ik weet nog niets van zijn bewerking, maar het kan zomaar dat de regisseur een popmuzikant van nu maakt van Orpheus, in Fantasio heeft hij ook zoiets gedaan."
Is Offenbach de uitvinder van de operette, zoals de komische tak van de opera wel wordt genoemd? "Nou, van de Fránse operette dan. Maar Franz Lehár en Johann Strauss hebben in Oostenrijk operette op de kaart gezet. Les Contes d’Hoffmann is zijn enige serieuze opera." Hier spreekt duidelijk een kenner én liefhebber. Francis heeft wat met Offenbach, zat als gezegd ook al in Opera Zuids Fantasio en is cum laude afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam met La Vie Parisienne. Die komische kant ligt mij wel."
Om enthousiast over Orphée aux Enfers te vervolgen: "Weet je dat de bekende cancan hierin zit, je weet wel (zingt): ta ta tatatata ta ta. Bekend van de 'Moulin Rouge'. Maar er zitten ook mooie droomsequenties in, dan hoor je de goden op wolkjes drijven. Offenbach is heel goed in het beschrijven van sferen met tonen en klanken. Het is heel beeldend, met snelle teksten en heel dansant. Wat typisch Frans is. Dat komt door Lodewijk XIV, onder hem is dat een traditie geworden."
Ze is al wel begonnen met het bestuderen van de tekst, in april beginnen de repetities. "Dan moet je je rol beheersen en zal de regisseur gaan vertellen hoe je op het toneel rond hobbelt, hij gaat alles samenbrengen. Ik vind dat altijd een mooi proces. De regisseur komt – hopelijk – met goede ideeën en dan heeft de dirigent ook zijn stem in het geheel. Híj moet zorgen dat de muziek overeind blijft. Wij zingen en spelen tegelijk, dat maakt het extra ingewikkeld en zwaar."
Dat is vast een heel ander proces dan bij de musical? Francis kan het weten, want ze speelde een kleine twee jaar de rol van moeder-overste in The Sound of Music. "Nee hoor, allemaal hetzelfde. Hoe vertel je het zo goed mogelijk, hoe zing je het zo goed mogelijk, daar gaat het om. De muziek is minder ingewikkeld, maar het is wel heel zwaar, want je speelt het acht keer in de week." Als ze moet kiezen? "Ik word gezien als de veelzijdigste operazangeres van Nederland en daar ligt ook mijn voorkeur. Ik hoef echt niet in allerlei musicals te staan, uitgezonderd The Sound of Music en West Side Story."
Theatermaker Steef de Jong, zijn naam valt omdat hij op zijn manier ook zo actief is in de opera/operette-hoek, heeft Francis van Broekhoven nog nooit aan het werk gezien. "Ik heb gehoord dat Operetta Land heel goed was. Het is natuurlijk geweldig dat hij het genre naar een breder publiek weet te trekken, iets wat ik ook probeer. Opera is een vrij conservatieve wereld, al vind ik dat we het hier met de Reisopera, De Nationale Opera en Opera Zuid best wel goed bezig zijn. Waut Koeken bijvoorbeeld, bij Opera Zuid, komt met allemaal nieuwe initiatieven. Ook jonge zangers krijgen een kans. Zo ben ik zelf ook begonnen bij Opera Zuid, in 2006-2008. Dat was een heel goede start."
Inmiddels heeft de sopraan al zeker in dertig producties gestaan, ook bij gezelschappen als Opera Trionfo en Opera Spanga. Da’s veel! "Ik zit alleen maar in Nederlandse producties, durf niet zo goed te vliegen. Dus maak ik ook mijn eigen voorstellingen, met Gregor Bak en – nú – met Dominic Seldis." Deze Brit is contrabassist bij het Koninklijk Concertgebouworkest en inmiddels ook een nationale bekendheid door zijn jurering in het veelbekeken programma 'Maestro'. Francis klinkt zelfverzekerd als ze zegt: "Ik heb inmiddels bagage genoeg om zelf zoiets in elkaar te zetten."
Dit interview verscheen in het theatermagazine Scènes (2e editie van 2023) en werd geschreven door Jan Willem Papo. Neem ook een abonnement op Scènes!
Foto: Merlijn Doomerink
Weggemans won in Amsterdam en Perik in Tilburg.
Wat ooit begon bij Wim Kan, is nu een jaarlijkse traditie waar vele cabaretiers aan mee doen!
Vanaf 2021 is Hij Gelooft in Mij weer te zien in de Nederlandse theaters met Martijn Fischer in de hoofdrol.
De hoofdrol is zo zwaar dat niet één actrice zeven dagen per week Tina Turner kan spelen!
Vanaf januari 2021 speelt Saturday Night Fever weer in de Nederlandse theaters.
Wij gebruiken cookies om content te personaliseren, om social media functies aan te bieden en website verkeer te analyseren. We delen ook informatie over jouw gebruik op deze website met onze social media en analytische partners. Zij kunnen deze informatie gebruiken en eventueel combineren met andere informatie die je gedeeld met ze hebt. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met deze cookies.