Waldemar Torenstra in toneelstuk MOMENTUM
Ook Vincent Croiset en Astrid van Eck spelen in het nieuwe theaterstuk.
Hiep, hiep, hoera! Het Nederlands cabaret bestaat vandaag precies 125 jaar! Inmiddels is het genre erg populair onder het theaterpubliek, maar dat was vroeger wel anders. Weet jij hoe het eind 19e eeuw allemaal begon?
Wist je bijvoorbeeld dat de eerste professionele cabaretvoorstelling werd gegeven op 19 augustus in 1895? De eer was aan Eduard Jacobs. Hij wordt gezien als de eerste cabaretier van Nederland.
Jacobs werd geboren in Amsterdam in 1868. Toen hij 22 jaar was, vertrok hij naar Parijs. Ondertussen was in Frankrijk het cabaret voorzichtig aan het opkomen. Jacobs was al muzikaal aangelegd en kwam in Parijs in aanraking met het muziektheater en het nieuwe cabaret. Hij verdiende zijn brood als pianist en werkte zelfs enige tijd in het beroemde Moulin Rouge.
In 1894 keerde Jacobs terug naar Amsterdam. Hij ging aan de slag in de kroeg Het Wapen van Habsburg in de Quellijnstraat. Als pianist en zanger vermaakte hij de vele nachtelijke bezoekers. Hij was een kei in het imiteren van de Franse chansonnier Aristide Bruant, waarbij Jacobs de chansons van Bruant vertaalde.
Cabaret was in die tijd nog onbekend in Nederland. De optredens van Jacobs werden toen vooral gezien als een muzikaal praatje tussen de grotere shows door. Maar Jacobs wist toch het publiek te boeien en hij werd behoorlijk succesvol. Op zijn kenmerkende manier beoefende hij staand de piano en met satire en spot speelde hij in op actuele gebeurtenissen. Zo schreef hij het lied 'Brief van het laatste Amsterdamsche trampaard' of zong hij over de Amsterdamse prostituees. Een groot deel van zijn liedjes werden zelfs opgenomen op een grammofoonplaat.
Jacobs probeerde ook kritisch cabaret te brengen, maar de Nederlandse overheid vond dit niet zo'n goed idee en werkte hem tegen. Daarom richtte de cabaretier zich de laatste jaren vooral op populairder amusement.
Jacobs werd helaas slechts 46 jaa; hij overleed in 1914. De cabaretier worstelde al langere tijd met zijn gezondheid. Na een tour in 1912 door Nederlands-Indië was hij lichamelijk gesloopt. Twee jaar later blies hij zijn laatste adem uit.
Na zijn overlijden is zijn werk nog lang niet vergeten. De liedjes van Jacobs hebben lang doorgeleefd in het Jordaancabaret. Artiesten zoals Tante Leen en Willy en Willeke Alberti voegden de liedjes van Jacobs toe aan hun repertoire.
Beluister hieronder Liefde Alleen, gezongen door Willy en Willeke Alberti.
Kijk voor nog veel meer cabaretvoorstellingen in onze theateragenda.
Ook Vincent Croiset en Astrid van Eck spelen in het nieuwe theaterstuk.
Vanaf 2021 is Hij Gelooft in Mij weer te zien in de Nederlandse theaters met Martijn Fischer in de hoofdrol.
De hoofdrol is zo zwaar dat niet één actrice zeven dagen per week Tina Turner kan spelen!
Vanaf januari 2021 speelt Saturday Night Fever weer in de Nederlandse theaters.
Martijn Koning en Freek de Jonge zijn geen zielsverwanten, zo blijkt uit een interview.
Wij gebruiken cookies om content te personaliseren, om social media functies aan te bieden en website verkeer te analyseren. We delen ook informatie over jouw gebruik op deze website met onze social media en analytische partners. Zij kunnen deze informatie gebruiken en eventueel combineren met andere informatie die je gedeeld met ze hebt. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met deze cookies.