Artiesten

Herman Finkers maakt lesmodule Twents

Cabaretier Herman Finkers ontwikkelt een lesmodule Twents voor middelbare scholen. Dat vertelde hij zaterdag aan RTV Oost.

Herman Finkers hoorde van jonge mensen dat ze wel allerlei talen leren op school, maar geen Twents. En thuis leren ze het ook niet. "Ze vonden het jammer dat ze hun eigen moedertaal niet spraken. En dat zelfs hun eigen moeder de taal niet sprak", aldus Finkers.

Oud idee

Zijn idee voor de lesmodule is overigens niet nieuw. De cabaretier kent een geval van ongeveer vijftien jaar terug, waarbij scholieren aan hun leraar Nederlands vroegen om les in hun streektaal. "Zo oud is dat idee al."

Behoefte bij jongeren aan Twents

Maar ook in zijn eigen omgeving merkte hij de behoefte bij jongeren aan Twentse taallessen. Zijn nichtje gaf aan dat ze ook wel haar moedertaal wilde leren. Maar een lesmodule daarvoor bestond niet. "Ze kon er wel Fries volgen. In Twente."

Eindexamen

Finkers wijst er op dat ook eindexamen in het Fries in Twente mogelijk is. "En toen dacht ik: 'Eigenlijk te gek dat dat niet in het Twents is.'" Dus besloot hij een lesmodule te maken voor middelbare school.

Tekst gaat verder onder het filmpje

Voorvechter van streektalen

De cabaretier is al langer voorvechter van streektalen. Sommige van zijn voorstellingen waren in het Twents, hij werkte mee aan de regiosoap Van Jonge Leu en Oale Groond en speelt binnenkort in de Twentse film De Beentjes van Sint Hildegard. En in 2017 vertaalde hij het boekje Nijntje op de Fiets naar het Twents.

Foto: Wer-Al Zwowe


Kijk voor meer voorstellingen in onze theateragenda.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater