Artiesten

Harpist Remy van Kesteren: 'Leven zonder harp is de hel.'

Harpist Remy van Kesteren leefde een jaar lang zonder zijn harp. "Het was de hel zonder dat instrument." Dat vertelt hij in zijn biografie.

Van Kesteren ging deze uitdaging aan om zijn muzikale identiteit te ontwikkelen. Hij wilde namelijjk graag ontdekken "welke muziek van binnenuit kwam". Want inmiddels is de 29-jarige zeer verbonden geraakt met de harp. "Ik merkte dat het mijn muzikale identiteit is, überhaupt mijn identiteit." De ontdekkingstocht resulteerde in zijn zijn nieuwe album, Shadows.

Open blik

De harpist wist wat hij goede muziek vond. Maar deze ideeën vonden hun basis in zijn klassieke achtergrond. Deze klassieke vorming begon al vroeg; op zijn tiende werd Van Kesteren toegelaten tot het conservatorium. "Op een gegeven moment ging ik me afvragen: is dit wat ik zelf wil doen of is dit wat anderen voor me hebben bedacht?" Daarom wilde hij met "een open blik" naar zichzelf kijken en "alle opties" open houden.

Zelfvertrouwen

De harpist vroeg zich ook af wat hij voorstelde zonder het instrument dat hij al sinds zijn vijfde speelt. "Ik was gewend om voor mensen vaak snel even een riedeltje te spelen, wat heel prettig was voor m'n zelfvertrouwen." Leven zonder harp gaf hem een "verschrikkelijk gevoel". Maar hij maakte hierdoor dingen die hij anders niet had gemaakt. "Ik ging ook andere dingen proberen: pianospelen, gitaarspelen, zingen."

Ontdekkingsreis langs andere muziekgenres

De musicus ging ook op een ontdekkingsreis langs andere muziekgenres. Zo bezocht hij artiesten en producers uit de wereld van onder andere pop, jazz en elektronische muziek. "Om maar te kijken wat iets bij me los zou maken". Hij voelde zich een "soort toerist" die overal wat van leerde. "Uiteindelijk heb ik ook overal iets van meegenomen."

Bizar contrast

Ook bracht hij veel tijd alleen door in de studio in zijn tuin. Een groot verschil met zijn normale leven waarin hij een paar honderd concerten per jaar geeft. "Een bizarder contrast is er bijna niet."

Dit seizoen staat Remy van Kesteren in de theaters met zijn concert Releave.


Kijk voor meer voorstellingen in onze theateragenda.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater