Artiesten

Guus Meeuwis wint prestigieuze oeuvre-prijs

Guus Meeuwis nam gisteravond de prestigieuze Lennaert Nijgh Prijs 2019 voor beste tekstdichter in ontvangst in Hilversum. De zanger was zichtbaar geëmotioneerd, maar grapte ook: "Een oeuvre-award, ik word oud!"

Voor Meeuwis was liedjesschrijver Lennaert Nijgh een voorbeeld. Het inspireerde hem om in het Nederlands te schrijven en te zingen.

'Het mooiste dat er is'

Schrijven is dan ook zijn grote passie. "Ik vind liedjes schrijven ongeveer het mooiste dat er is. Ik kan mijn hart er in kwijt en ik durf in liedjes dingen te zeggen die ik in het echt misschien niet meteen zou zeggen."

En inmiddels heeft Guus al 150 liedjes geschreven. Een aantal dat hemzelf ook verrast: "Ik wist niet dat ik al zoveel liedjes had geschreven."

Grote betekenis voor Nederlandse lied

Frank Helmink van Buma Cultuur, die de prijs uitreikt, zei over Meeuwis: "Hij betekent al jaren heel erg veel voor het Nederlandse lied. Daarbij zijn z'n teksten vaak uit het hart en spot on!" De teksten van Meeuwis zijn volgens hem herkenbaar en spreken tot de verbeelding. "Van prachtige, kleine luisterliedjes tot feestnummers. Guus is een alleskunner."

Hoop op meer prijzen

Guus hoopt overigens op meer prijzen. "Er komen nog nieuwe liedjes, er komen nog nieuwe platen. En ik hoop dat die ook in de prijzen gaan vallen. Want je wil ook wel gevierd worden met wat er nu is", aldus de winnaar tegen Omroep Brabant.

De Lennaert Nijgh-prijs ging eerder naar onder andere Herman van Veen, Huub van der Lubbe, Frank Boeijen en Han Koreneef.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater