Artiesten

Freek de Jonge schrijft kinderboek

Cabaretier Freek de Jonge is van vele markten thuis: op zijn 71e heeft hij zojuist zijn eerste kinderboek gepubliceerd. En niet zomaar eentje, maar een nieuw deel in de Gouden Boekjes-reeks.

Annie en Joop naar de bioscoop
Wie kent ze niet: de kleine boekjes met een gouden randje en prachtige nostalgische prenten. Vertrouwd voor kinderen en een gewild collectorsitem van vele volwassenen. Daar hoort natuurlijk een nostalgische titel bij: 'Annie en Joop naar de bioscoop' is alweer het 136e boekje in de bekende reeks, die zijn oorsprong vindt in Amerika onder de naam 'Little Golden Books' en sinds 2001 wordt uitgegeven in ons land.

EYE Filminstituut Nederland
De titel is niet geheel toevallig gekozen, want het boekje kwam tot stand in samenwerking met EYE Filminstituut Nederland. Hier vond ook de presentatie woensdag plaats in bijzijn van de kinderen en kleinkinderen van De Jonge. De prachtige illustraties zijn van de hand van Erik Kriek.

Nostalgisch met een vleugje modern
In het boekje nemen Annie en Joop je mee op hun grote avontuur: een bezoekje aan bioscoop De Toverlantaarn. Deze heeft de jaren '50 ambiance van Cineac. Ze genieten van een 35mm-film van Laurel & Hardy, kopen popcorn bij een ware ouvreuse en een operateur houdt de boel technisch draaiende. Toch is er zeker ook een knipoog naar de huidige tijd: zowel op het titelblad en de eerste bladzijden zien we het hypermoderne gebouw van het Weense bureau Delugan Meissl Associated Architects.

Opa heeft tijd
De Jonge heeft zowel kinderen als kleinkinderen en kan zo putten uit een schat aan vertelervaring. Waar hij vroeger veel van zijn aandacht kwijt was aan zijn carrière, kan hij zich als opa wat meer tijd permitteren. De ideale basis voor het schrijven van een kinderboek. Hopelijk kunnen we in de toekomst nog meer genieten van zijn pennenvruchten voor de jongsten. In ieder geval kunnen we in juni weer genieten van een liedjesprogramma in het DeLaMar Theater: drie avonden staan in het teken van zijn bekende én onbekende werk. Zorg dat je erbij bent!

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater