Artiesten

De Verleiders erkennen fouten in DWDD

Het acteurs van De Verleiders erkenden maandagavond de fouten in hun uitspraken die ze op 28 januari maakten in het tv-programma De Wereld Draait Door. Ze staan nog wel achter hun verhaal. Gisteren gingen ze bij DWDD in gesprek met minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en De Volkskrant onderzoeksjournalist Huib Modderkolk.

De acteurs kregen na 28 januari veel kritiek van experts. Een aantal van hun uitspraken over privacyvraagstukken zouden niet kloppen. Zelfs minister Ollongren reageerde op de uitzending via Twitter, waarbij ze de mannen uitnodigde om eens te kijken bij de AIVD.

Vrijheid als kunstenaar

George van Houts deed een beroep op zijn vrijheid als kunstenaar. Hij legde uit dat ze als acteurs de hyperbool en overdrijving gebruiken. Zo maken ze het "invoelbaar" voor het voor het publiek. "We zijn theatermakers. En dan voel ik mij niet gehouden aan de letter van de wet." Van Houts wees er op dat het een ander verhaal is aan tafel bij DWDD. "Dan zijn wij gewoon burgers dit zich zorgen maken."

Domme dingen

Tom de Ket voegde daaraan wel toe dat ze een "aantal domme dingen" hebben gezegd. Maar: "over dingen voor de voorstelling hebben we wat langer nagedacht. En daar sta ik nog helemaal achter."

Komedie

Modderkolk erkende dat de heren in hun voorstelling "een heldere uitleg" geven van een ontwikkeling. Maar "dat gaat voor 80 procent goed en dan komt de overdrijving". Van Hout beaamde dat, maar voegde toe dat het om komedie ging.

Pierre Bokma wees er op dat ze ook bij hun voorstelling over het bankwezen overdrijvingen gebruikten. "Ook daar was er een enorme weerstand van overdrijving." Columnisten schreven dat het niet waar was. "En uiteindelijk bleek het wel waar te zijn."

Kunstmest

Minister Ollogreng heeft overigens zelf ook de voorstelling bezocht. En die is haar "heel goed bevallen". "Maar het is toneel, afgewisseld met wat dan als feiten wordt gepresenteerd". Ze vertelde dat daarbij het kunstmest-voorbeeld langskomt, die ook 28 januari aan bod kwam. Daarin werd beweerd dat als een bewoner van een wijk met veel moslims kunstmest kocht, deze gelijk een vlaggetje krijgt. George van Hout erkende dat het een gechargeerd voorbeeld was. Maar "wat wij daarmee bedoelen te zeggen is dat er surveillancesystemen gebruikt worden ... En dan kunnen met die methodiek ogenschijnlijk onschuldige gedragingen in combinatie met elkaar een vlaggetje krijgen."

Twee dingen door elkaar gehaald

Modderkolk legde uit de acteurs met het kunstmest-voorbeeld twee dingen door elkaar halen. Het SyRI (Systeem Risico Indicatie) waar Van Hout het over heeft, gaat namelijk over fraude. "Het is een vergaand systeem", erkende hij, "maar het heeft niets te maken met het kopen van kunstmest. Je moet niet twee dingen door elkaar gaan halen."

Niksteverbergen

Met hun voorstelling #niksteverbergen toeren de verleiders nog tot eind juni door het land.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater