Columns, Musical, Voorstellingen

Evita - Brigitte Heitzer, René van Kooten, e.a.

Na lange tijd is de musical Evita opnieuw in de Nederlandse theaters te zien. En voor het eerst sinds 2009 is Brigitte Heitzer opnieuw in de titelrol te zien. Dat merk je meteen, of beter gezegd: het lijkt net alsof ze nooit is weggeweest. Heitzer zet een dijk van een performance neer en ook René van Kooten maakt grote indruk als Ché. Evita is technisch een lastige musical: het stuk zit vol met lastige overgangen en moeilijke noten. Dat hoor je meteen. Heitzer zingt het echter allemaal zo gemakkelijk dat de voorstelling wegkijkt als haar tour de force. Kortom: het is smullen voor de liefhebbers van de klassieke musical.

Evita mag je gerust rekenen tot een van de oudere musicals. In 1978 stond het stuk van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber voor het eerst op West End. Toch is het stuk verrassend goed bij de tijd gebleven. In tijden van politiek populisme is het verhaal van Evita verrassend relevant. Het levensverhaal van Eva Peron kun je niet vergelijken met Donald Trump, Geert Wilders of Brexit, maar de paralellen blijven interessant om te zien.

Evita: Populair en omstreden

Voor wie het stuk nog niet kent: Evita is een musical die het levensverhaal vertelt van Eva Peron. Ze was ooit een van de machtigste vrouwen ter wereld. Eva was de vrouw van President Juan Peron van Argentinië en immens populair bij het gewone volk. Ze is ook tot op de dag van vandaag omstreden omdat ze het menselijke gezicht was van een autoritair regime. De musical laat dit zien door de revolutionair 'Ché' het verhaal van haar leven te vertellen. Regelmatig doorbreken de karakters daarbij de vierde wand en becommentariëren de mening van de verteller. Was ze een feministe of een domme actrice die zich liet gebruiken? Was de liefdadigheid nou welgemeend of gewoon praatjes voor de bühne?

Brigitte Heitzer speelt hier dan ook een pittige rol. Je ziet Evita opgroeien van een zeventienjarig meisje tot staatsvrouw. Ze is geliefd bij bij het volk, maar wordt gehaat door de elite. Daardoor zitten er veel complexe overgangen in de muziek. Toch zingt Brigitte de rol verrassend ontspannen weg, wat gewoon ontzettend knap is.

Daarbij mag René van Kooten er ook wezen. Met overduidelijk cynisme vertelt hij als Ché het hele verhaal aan elkaar. Het is een cruciale rol die een aantal grote nummers draagt. Hij levert de kritische noot van de musical, die nodig is om de anders gezapige verering te relativeren. Van Kooten kiest daarbij voor een licht komische toon. Dat maakt zijn Ché iets vriendelijker, ook al speelt hij een revolutionair.

Het mag dan ook duidelijk zijn dat we erg genoten hebben in de Schouwburg van Amstelveen. Als rondreizende musical speelt de voorstelling door het hele land. Daardoor kunnen gemakkelijk veel mensen de musical opnieuw zien. Daar is duidelijk veel belangstelling voor, want er zaten veel fans van Brigitte Heitzer in het publiek.

Conclusie

Evita staat als klassieke musical nog prima overeind anno 2018. Met Brigitte Heitzer in de hoofdrol verwacht je misschien vooral een feest van nostalgie, maar daarmee zou je de musical te kort doen. De muziek van Evita is namelijk nog steeds iconisch.

Moeilijke nummers goed live kunnen zingen is een vak apart. Zeker als je dat avond aan avond moet doen. Deze productie van Evita is daarom een muzikale prestatie van formaat. Je hoort meteen waarom mensen het stuk een klassieker noemen. Je moet het eigenlijk live gehoord hebben.

De musical Evita is een productie van De Graaf en Cornelissen Entertainment en reist rond door Nederland.

Tekst: Bram Balk
Foto's: Roy Beusker

Ben je op zoek naar een andere musicalvoorstelling? Kijk dan ook even in onze theateragenda.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater