Artiesten

Eric Schneider stopt na zestig jaar met theater

Acteur Eric Schneider stopt definitief na zestig jaar met zijn theatercarrière. Dat maakte productiebureau De Mannen dinsdag bekend.

Schneider speelde in 1960 zijn eerste rol. Vervolgens maakt hij het grootste deel van zijn carrière deel uit van het Haagse gezelschap De Appel. In 1967 kreeg hij een Louis d'Or voor zijn titelrol in Hamlet bij het Rotterdamse gezelschap het Nieuw Rotterdams Toneel. Tevens werd hij in 2000 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De acteur stond niet alleen op het podium; hij speelde ook in films en series, waaronder de film Bernhard: Schavuit van Oranje en Stellenbosch.

Speciale uitvoering

De 84-jarige acteur sluit zijn carrière af met een speciale uitvoering van De Indië Monologen. Daarbij deelt hij het podium met Thom Hoffman, Mei Li Vos en Adriaan van Dis. De speciale voorstelling op 19 mei vindt plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en sluit tevens de theatertournee af.

Al in 2013 kondigde Schneider aan tijdelijk te stoppen met theater. Maar speciaal voor de Indië Monologen staat hij weer op het podium. In de voorstelling vertellen drie bekende Nederlanders over hun Indische achtergrond of hun verbondenheid met de geschiedenis van Nederlands-Indië. Schneider is geboren in Batavia en houdt een monoloog over zijn verleden daar.

Bijzonder en zeer persoonlijk

De acteur vond het erg bijzonder om dat te doen. "Het was een bijzondere en zeer persoonlijke ervaring", vertelt hij. "Ik speelde zoveel rollen, maar het is een eer om met mijn eigen verhaal afscheid te nemen van het publiek."

Foto: Eric Schneider in 1977. Auteur: Bert Verhoeff/Anefo


Kijk voor meer voorstellingen in onze theateragenda.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater