Artiesten, Musical, Theater, Theatermakers, Voorstellingen, Zang

Eli Asser (tekstschrijver Schaep met de 5 Pooten) overleden

Tekstschrijver Eli Asser is afgelopen vrijdag overleden. Dat heeft zijn dochter Hella de Jonge bekend gemaakt tijdens de herdenking voor Holocaust Memorial Day in Zaandam. Eli Asser werkte als liedjesschrijver voor de televisie en het theater. Zo schreef hij bijvoorbeeld voor Het Schaep met de 5 Pooten, de Snip en Snap-revue en de theater André van Duin's pretmachine. Asser werd 96 jaar.

Het Noordhollands Dablad schrijft hoe Hella het overlijden van haar vader bekend maakte tijdens haar toespraak in de Westzijderkerk in Zaandam. Haar vader overleefde de Holocaust door onder te duiken. Assers ouders, zus, halfbroer en de eerste vrouw van zijn vader stierven in vernietigingskampen.

Na de oorlog ging Eli asser aan de slag als tekstschrijver en journalist. Al in de jaren 50 begon hij liedteksten te schrijven voor beroemde Nederlandse artiesten, zoals Conny Stuart en Wim sonneveld. Zijn grote doorbraak kwam echter met de legendarische televisie-serie Het Schaep met de 5 Pooten (die ook binnenkort te zien is als musical). Hij schreef de liedteksten voor de serie, die Harry Bannink op muziek zette.

Voor het theater schreef hij ook veel. Zo schreef Asser in 1966 de Snip en Snap-revue ‘Dit is theater’ in 1966 en in 1974 André van Duin’s Pretmachine. Ook maakte hij een musical van het Nederlandse toneelstuk Potasch & Perlemoer in 1979. Pas in 2000 verwerkte Asser zijn oorlogservaringen in het toneelstuk 'Aan de vooravond'. In 2015 werkte hij mee aan onderstaande documentaire van zijn dochter Hella.

Ben je op zoek naar een voorstelling? Kijk dan in onze theateragenda.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater