Artiesten, Muziek, Voorstellingen, Zang

Duncan Laurence wint het Eurovisie Songfestival

Het is hem gelukt! Duncan Laurence is de grote winnaar van de 64e editie van het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv. Hij sleepte de eerste Nederlandse winst binnen in maar liefst 44 jaar! Ondanks een zenuwslopende puntentelling was hij de duidelijke winnaar met 492 punten.

Bij de puntentelling bleef Nederland vooralsnog steken op de derde plaats. Zweden stond na de telling op de eerste plaats en Noord Macedonië op de tweede plek met vlak daarna Duncan Laurence's hit Arcade.

De stemmen van het publiek gooide echter het hele klassement volledig om. Al vroeg werd bekend dat Noorwegen de populairste act van de avond had met 291 punten van de stemmers. Met slechts 47 jurystemmen was dat echter niet genoeg voor een plek in de top 3. Noorwegen strandde uiteindelijk op de vijfde plaats.

Toen werd duidelijk dat het zou gaan om Zweden, de favoriete act van de jury, of Nederland. Zweden kreeg echter maar 93 punten van het publiek, terwijl Duncan Laurence een gigantische stapel van 261 punten voor Nederland binnen wist te slepen.

Duncan Laurence: een bescheiden winnaar

Een uitzinnige Duncan Laurence mocht op het podium komen om de eerste prijs in ontvangst te nemen. Hij stond er even sprakeloos en vertelde toen; 'dit is een eerste plek voor de muziek! Dankjewel!'. Uiteraard mocht hij daarna zijn winnende nummer Arcade voor een laatste maal zingen.

Duncan Laurence is de eerste Nederlandse winnaar van het Eurovisie Songfestival sinds Getty Kaspers in 1975. Veel acts kwamen sindsdien dicht bij de winst, maar geen enkel nummer leek die bijzondere internationale hitpotentie te hebben die tegenwoordig zo belangrijk is om door te breken. Ilse DeLange kwam het dichtste bij met de tweede plek voor The Common Linnets in 2014. Waar Waylon het vorig jaar opnieuw probeerde en jammerlijk faalde, slaagt zij nu via haar pupil Duncan Laurence in een glorieuze zege op het Songfestival.

Duncan Laurence's beroemde nummer Arcade werd in maart geïntroduceerd aan het wereldpubliek. De bijbehorende clip werd meer dan 12 miljoen keer bekeken op YouTube. Het was daarmee met afstand het populairste liedje van het Eurovisie Songfestival.

Geen wonder dan ook dat Duncan Laurence gisteren een dubbel platina plaat kreeg bij een speciale uitzending van Pauw. Praktisch een kleinigheidje. Van te voren was al bekend dat Duncan een Europese tournee gaat maken met zijn Eurovisie hit.

Foto's: Andres Putting en Thomas Hanses

Ben je op zoek naar een concert? Kijk dan ook even in onze theateragenda.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater