Artiesten

Belangrijke Duitse musicalprijs voor Joop van den Ende

Joop van den Ende mocht maandagavond een belangrijke Duitse musicalprijs in ontvangst nemen. In Hamburg kreeg hij namelijk een ere-award van de Deutsche Musical Akademie.

Herleving Duitse musical

De producent kreeg de prijs omdat hij zorgde voor een herleving van de musical in Duitsland. In 1998 richtte Van den Ende het productiebedrijf Stage Entertainment op en twee jaar later volgde de Duitse divisie. Het theaterbedrijf werd een van de grootste in Europa en Duitsland werd de derde grootste musicalmarkt ter wereld. "En dat hebben we samen bereikt", sprak de Nederlander maandagavond.

Pia Douwes

De prijs werd gisteren voor de vijfde keer uitgereikt, maar Joop is niet de eerste Nederlander die het in ontvangst mocht nemen. Musicalster Pia Douwes ging hem voor.

Bijdrage cultureel leven

De Nederlander viel al eerder in de prijzen in Duitsland: in 2015 kreeg hij de Gustaf Gründgens Prijs voor zijn bijdrage aan het culturele leven in Hamburg. Hij richtte daar zijn eigen theater op en startte een opleidingsinstituut voor jong talent.

LEES OOK: De dochter van Joop van den Ende gaat ook musicals maken

Verkoop Stage Entertainment

Inmiddels is Van den Ende geen eigenaar meer van Stage Entertainment. Hij verkocht het bedrijf namelijk vorig jaar aan het Amerikaanse Advance Productions.

Commerciële tv-zender

En wist je dat de theaterproducent ooit ook een tv-zender had? Van den Ende startte in 1989 het kanaal TV10. Afgelopen vrijdag vertelde hij erover in de talkshow Pauw in verband met het dertigjarig bestaan van commerciële televisie in Nederland.

Heb je nu zin gekregen in een musical? Kijk dan snel in onze theateragenda.

Gerelateerde onderwerpen

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater