Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Nieuws / De ogen van Sigrid
21-04-2017

De ogen van Sigrid

door Geurt Franzen

Ik geloof niet dat er op dit moment een actrice in Nederland rondloopt met een zwaarmoediger oogopslag dan Sigrid ten Napel. Die van Fajah Lourens komen in de buurt, maar bij haar ligt het toch aan het moment en aan de fotograaf. Die van Sigrid stralen altijd dat droevige uit, zelfs als ze lacht. Het lijkt alsof ze altijd geloken zijn, geloken, dat is als je ogen gesloten zijn en toch niet helemaal dicht.

Toch oogt ze niet zielig. Van de hertenogen van de 24-jarige schone gaat een wonderbaarlijke aantrekkingskracht uit en volgens mij bepalen ze voor een groot deel de krachtige aanwezigheid die ze uitstraalt als ze tussen anderen staat en beweegt.

Als ik denk aan die sterke tv-serie 'Overspel', herinner ik me toch eerst en vooral Sigrid ten Napel, die niet eens een hoofdrol speelde, maar dankzij die rol wel een nominatie in de wacht sleepte voor de Gouden Notekraker. In 'Wie is de mol?' speelde ze zichzelf en dat deed ze met verve. Jammer dat ze vrij vroeg moest afhaken. Voor een mol lijkt ze me niet doortrapt genoeg, maar een rol in de finale had niet misstaan.

Een gezicht dat in een honderdste van een seconde kan wisselen van emotie zonder dat het een kunstje lijkt, dat maakt van een acteur een personage en daar slaagt Sigrid als geen ander in. Ik zag het kort geleden in het theater, in het toneelstuk Meeuw van Tsjechov, een wonderbaarlijk mooie voorstelling van Toneelgroep Oostpool. Het is Sigrids eerste rol op het toneel. Ze zet een ambitieuze Nina neer die zich het ene moment ontpopt als een levenslustige spring-in-het-veld en een tel later een zwaarmoedig meisje is dat de hele wereld op haar tengere schouders lijkt te torsen. Dat gezicht springt moeiteloos van de ene emotie naar de andere en als ze lacht dan lacht haar hele gezicht. Behalve die ogen, een ree in een halfduister woud, klaar om weg te springen.

Foto Facebook: Caramel Pictures, Director/DP: Arno Dierickx
Lees meer over: Sigrid ten NapelAlgemeen

Gerelateerd nieuws