Theater, Theatermakers

De mooiste kerstverhalen op een rij

Er zijn heel veel mooie kerstverhalen. En sommige daarvan zijn onvergetelijk. We hebben er een aantal op een rij gezet.

Geboorte van Jezus

De geboorte van Jezus is waarschijnlijk het meest vertelde kerstverhaal. En dat is logisch: een verhaal over een klein kindje dat onder moeilijke omstandigheden wordt geboren in een simpele stal, spreekt velen aan, zowel christenen als niet-christenen. Het is tenslotte een verhaal van hoop, licht en tederheid. Wie wil daar nu niet aan denken tijdens de kerstdagen?

En dat dit mooie verhaal ook met humor verteld kan worden, bewees cabaretier Herman Finkers in 1988 met de korte film Kroamschudd'n in Mariaparochie.

Scrooge

Het verhaal A Christmas Carol (1843) van Charles Dickens over de extreem zuinige en knorrige Scrooge spreekt al 175 jaar tot iedereen zijn verbeelding. De oude Scrooge krijgt de nacht voor kerst bezoek van drie geesten die zijn verleden, zijn heden en zijn toekomst tonen. De confrontatie met zijn nare gedrag en de gevolgen hiervan openen bij Scrooge de ogen. Hij verandert daardoor in een vrijgevige en vreugdevolle man.

Slechte mensen die hun leven verbeteren is blijkbaar een verhaal dat we nog altijd graag horen, zowel in de 19e eeuw als in de 21e. En zeker met de kerst. Er verschenen dan ook vele versies van het verhaal. Sommige bleven dicht bij het origineel, zoals de filmversie uit 1999 met acteur Patrick Stewart. Maar we kennen ook allemaal de The Muppet Christmas Carol uit 1992. En in 1988 draaide het grappige Blackadder's Christmas Carol het hele verhaal zelfs helemaal om: een goede Scrooge werd slecht!

Uiteraard zijn ook vele theatervoorstellingen van het verhaal gemaakt. En ook deze kerst spelen in de Nederlandse theaters diverse Christmas Carols. Zo speelt de voorstelling Scrooge in Theaterhotel Almelo en kun je naar het visuele theaterspektakel Scrooge! in Schouwburg Haarlem.

De Notenkraker

De Notenkraker is hét kerstballet die al meer dan honderd jaar wordt opgevoerd. Het verhaal is gebaseerd op het sprookje Nußknacker und Mausekönig uit 1816 van de Duitse schrijver E.T.A. Hoffmann. De Franse schrijver Alexandre Dumas bewerkte het verhaal in 1844 en op basis daarvan volgde een ballet in 1892 op de muziek van Tsjaikovski.

Het verhaal gaat over Clara. Op kerstavond krijgt zij een notenkraker van haar peetvader. Haar broertje maakt opzettelijk de notenkraker kapot en Clara legt het in haar poppenbed. Als ze precies om middernacht in haar poppenbed kijkt, komt de Notenkraker tot leven. Haar kamer wordt vervolgens gevuld met muizen, tinnen soldaatjes en peperkoekmannetjes. Er ontstaat een strijd tussen de muizen onder leiding van de Muizenkoning en de tinnen soldaatjes en de peperkoekmannetjes onder leiding van de Notenkraker. De Notenkraker wint en verandert in een knappe prins. Vervolgens neemt hij Clara mee op een bijzondere reis. Maar als ze de volgende ochtend wakker wordt, blijkt dat ze alles heeft gedroomd.

Ook dit seizoen wordt de Notenkraker weer opgevoerd in diverse Nederlandse theaters door de Staatsopera van Tatarstan, Charkov Staats Opera en Ballet Theater, Kiev Ballet en Nationale Opera- en Ballettheater van Odessa.

It's a Wonderful Life

De film It's a Wonderful Life uit 1946 wordt ook wel de beste film ooit genoemd. De zwart-wit film gaat over de zakenman George Bailey die zeer ongelukkig is met zijn leven. Op de avond dat hij zelfmoord wil plegen, wordt een engel naar hem toegestuurd die hem toont hoe het leven zonder hem er uit zou zien. De film werd genomineerd voor vijf Oscars en won vele andere prijzen, waaronder een Golden Globe.

De mooie verhaal leent zich uitstekend voor een toneelstuk. Zo maakte Het Filiaal in 2013/2014 Een IJskoud Wonder en VRIJDAG speelde in 2016 de bewerking Wat een Prachtig Leven. Misschien speelt er bij jou in de buurt een lokale vereniging wel het stuk. We hopen in elk geval het verhaal in de toekomst weer op de planken te zien.


Kijk snel voor meer voorstellingen in onze theateragenda.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater