Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Nieuws / Concertgebouworkest vindt 4 vervangers voor chef-dirigent
10-08-2018

Concertgebouworkest vindt 4 vervangers voor chef-dirigent

Het koninklijk Concertgebouworkest heeft vervanging gevonden voor de ontslagen chef-dirigent Daniele Gatti. Bernard Haitink, Kerem Hasan, Manfred Honeck en Thomas Hengelbrock nemen het stokje tijdelijk over in Het Concertgebouw totdat er een nieuwe chef-dirigent is gevonden. De samenwerking werd op 2 augustus met onmiddellijke ingang beëindigd omdat het vertrouwen van het orkest onherstelbaar was beschadigd.

Op 26 juli publiceerde de Washington Post een artikel met aanklachten van ongepast gedrag. Hier werd ook de naam van Gatti genoemd. Dit veroorzaakte zoveel commotie onder de musici, staf en aandeelhouders dat er een onhoudbare situatie ontstond. Het was niet alleen het artikel zelf, maar ook de reactie van de chef-dirigent daarna.

Bovendien hebben verschillende vrouwelijke collega's van het Concertgebouworkest ongepast gedrag van de chef-dirigent gemeld na de publicatie van het artikel in de Washington Post. Daniele Gatti werkte sinds 2016 bij het Koninklijk Concertgebouworkest.

Concertgebouworkest krijgt invallers


De concerten worden nu tijdelijk door verschillende gast-dirigenten geleid. De vier aangekondigde vervangers verzorgen verschillende concerten in de eerste vier weken van het aankomende seizoen. Gelukkig betreft het niet de minsten. Manfred Honeck was chef-dirigent van het Concertgebouworkest in 2004 en 2016. Hij is nu al bijna tien jaar Music Director van Pittsburgh Symphony Orchestra. Bernard Haitink is een ere-dirigent van het Concertgebouworkest sinds 1999. Kerem Hasan verving eerder Bernard Haitink als dirigent en won dit jaar de Aspen Conductor Prize. Thomas Hengelbrock was chef-dirigent van het Concertgebouworkest in 2014 en 2017 en is momenteel chef-dirigent van het NDR Sinfonieorchester in Hamburg.

De heren verzorgen alle concerten tot en met 14 september. Of er een nieuwe chef-dirigent wordt aangesteld is nog niet bekend gemaakt. Het kan dus zijn dat er na 14 september ook nog tijdelijke invallers nodig zullen zijn.

Ben je op zoek naar klassieke concerten of opera? Kijk dan ook even in onze theateragenda.
Lees meer over: Algemeenplusserklassiek

Gerelateerd nieuws