Musical, Voorstellingen

CBS: opnieuw meer publiek voor musical

Musicals in Nederland worden steeds beter bezocht. Dat blijkt uit de cijfers en het onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uit de cijfers valt verder op dat het bezoek aan toneelvoorstellingen nog steeds daalt. 'De belangstelling voor toneel is sinds eind jaren negentig niet zo laag geweest.'

Het CBS publiceerde vandaag een analyse-rapport van de voorstellingen en concerten op Nederlandse podia in 2017. Uit de cijfers blijkt dat deze 18,5 miljoen bezoekers mochten ontvangen, wat 1 procent meer is dan vorig jaar. Het was wat dat betreft een goed jaar, maar het bezoek blijft onder de cijfers van het huidige recordjaar 2008.

Verder vallen de verschuivingen op. Muziektheater (musicals en opera) wordt met 2,9 miljoen bezoeken 12 procent meer bezocht dan in 2016. Meer dan 80 procent van deze cijfers kwam voor rekening van de musicals. Musicalbezoek steeg met 10 procent naar 2,3 miljoen. Het is dus niet zo dat we in Nederland heel veel naar de opera gaan, maar het bezoek had vorig jaar wel een grote stijging van 13 procent.

Helaas daalde het aantal bezoekers voor toneelvoorstellingen wel met 8 procent. Zowel het aanbod als de belangstelling is sinds de jaren negentig niet meer zo laag geweest. Overigens bezoeken de meeste mensen in Nederland nog steeds vooral de poppodia. 6,9 miljoen mensen gingen in 2017 naar een popconcert. Dat is ongeveer evenveel als in 2016.

De mooie cijfers vertalen ook naar gezonde resultaten. Het CBS berekent dat de bedrijfsomzet van Nederlandse podia in 2017 steeg naar 519 miljoen euro. Dat is zeven procent hoger dan in 2016.

Ben je op zoek naar een musical of toneelvoorstelling? Kijk dan ook even in onze theateragenda.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater