Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Nieuws / Poelifinario verdwijnt, drie nieuwe categorieën
12-01-2018

Poelifinario verdwijnt, drie nieuwe categorieën

De grote cabaretprijs, de Poelifinario, wordt opgesplitst in drie categorieën: kleinkunst, entertainment en engagement. De nieuwe prijzen worden dit najaar uitgereikt aan programma's uit het seizoen 2017/2018. De nieuwe opzet kwam tot stand na overleg met de cabaretsector. Eind deze maand maakt de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) de namen voor de nieuwe prijzen bekend

De VSCD, die de Poelifinario sinds 2003 uitreikt, wil zo "meer recht doen aan de diversiteit binnen het cabaret". Dat zegt Lidy van Kleef, projectcoördinator van de VSCD-prijzen. Met één prijs was het volgens haar "appels met peren vergelijken".

Bij de categorie kleinkunst gaat het nu om muzikale programma's die voor minimaal 50 procent uit liedjes bestaan. Daarbij moet het gaan om Nederlandstalige liedjes die zich inhoudelijk onderscheiden door hun vorm en woordgebruik. In de categorie entertainment komen in aanmerking de cabaretprogramma's die vooral mensen willen vermaken. Politieke en maatschappelijke bespiegelingen maken van deze shows minder of geen deel uit. Onder het kopje engagement vallen de programma's waarin juist wel politieke en maatschappelijke thema's aan de orde komen.

De prijs Neerlands Hoop voor de meest veelbelovende maker blijft gewoon bestaan.

De afgelopen jaren wonnen Theo Maassen (2017) en NUHR (2016) de Poelifinario.

Gerelateerd nieuws