Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Nieuws / Bram van der Vlugt wist niet dat joodse moeder was overleden
10-10-2018

Bram van der Vlugt wist niet dat joodse moeder was overleden

Bram van der Vlugt heeft voor de eerste keer openlijk gesproken over de dood van zijn moeder. Lange tijd wist hij niet dat ze was overleden, nadat ze in 1943 werd afgevoerd naar Auschwitz.

Van der Vlugt geeft toe dat een rouwproces nooit echt op gang is gekomen. De oorzaak hiervoor ligt volgens hem bij de onzekerheid waarin hij als kind leefde, ook na de Tweede Wereldoorlog. "Omdat ik niet wist dat ze dood was." Hij was negen jaar toen zijn joodse moeder werd meegenomen naar het concentratiekamp, waar ze ook de dood vond. Zijn vader was niet joods, en zijn zoons Bram en Fred werden met rust gelaten door de nazi's.

Volle Zalen met Cornald Maas


In het tv-programma Volle Zalen vertelt Van der Vlugt aan presentator Cornald Maas dat hij lange tijd over deze tragedie heeft gezwegen, omdat "ik niet bekend wilde worden als de acteur wiens moeder was vermoord door de nazi's. Daarover interessant doen of me onderscheiden vond ik niet nodig."

Bram van der Vlugt als Sinterklaas


Na zijn opleiding aan de Toneelschool te Amsterdam, speelde Van der Vlugt in vele theater- en televisieproducties. Daarnaast speelde hij jarenlang de rol van Sinterklaas op televisie. Samen met zijn vrouw kreeg hij vijf kinderen. In 2005 werd hij geopereerd aan een tumor in zijn dikke darm. De inmiddels 84-jarige acteur wil zijn lange carrière nog lang niet aan de wilden hangen. "Zolang ik het gevoel heb dat ik het nog kan en de mensen me willen zien, ga ik door."

Nieuwe theatervoorstellingen


Dit theaterseizoen speelt hij in twee voorstellingen. Het stuk 'Vogel' werd speciaal voor hem geschreven door Thomas Verbogt. Het script van 'Vasalis, altijd vandaag' werd geschreven door Janine Brogt, onder muzikale begeleiding van zoon Floris van de Vlugt met zelf gecomponeerde stukken.Benieuwd welke voorstellingen er spelen in de theaters? Kijk snel in onze theateragenda!

Gerelateerd nieuws