Artiesten

Boudewijn de Groot wil totaal onherkenbaar zijn

Boudewijn de Groot (74) wil niet langer de vertegenwoordiger van zichzelf zijn en gooit het roer drastisch om. "Ik ben benieuwd wat mij dit oplevert," aldus de zanger.

Met zijn onmiskenbare stem is De Groot al decennialang een vertrouwd geluid uit onze luidsprekers, maar dit gaat veranderen als het aan hem ligt. "Ik wil gewoon iets nieuws," zo legt hij uit. "Zodat je mijn stem niet meer herkent, waardoor er ook ruimte komt voor een ander soort begeleiding." Hiervoor gaat De Groot een nieuwe samenwerking aan met singer-songwriter Christon Kloosterboer: "Niet meer die folkachtige chansonstijl maar iets vreemds, iets wat totaal afwijkt van wat ik gewend ben. We gaan kijken of mijn stem kan worden vervormd."

The Dutch Eagles

Voorlopig echter blijft hij zijn fans trouw. Zijn vorige album 'Achter Glas' uit 2015 werd met goud bekroond en op 16 november komt zijn dertiende album 'Even Weg' uit, dat werd opgenomen in de Haarlemse Exalto Studio's. Zijn samenwerking met The Dutch Eagles resulteert op deze plaat in een bijzondere west coast sound op zijn po√ętische teksten. Dat De Groot zich in de herfst van zijn leven bevindt, komt terug in de nummers van het album: verloren liefdes en eenzaamheid, de melancholie is nooit ver weg bij de introverte zanger die zijn woorden steevast zorgvuldig kiest. "Het beeld van de horizon komt terug. Zonder dat ik daarop uit ben. Kennelijk kijk ik vooruit naar het einde dat steeds dichterbij komt." Zijn inspiratie vindt hij in de stilte van de nacht of in het bos, wanneer niemand vraagt "Wil jij nog iets hebben van de Albert Heijn?"

De keuze van Boudewijn de Groot

Dit jaar is bovendien een bijzondere rol weggelegd voor de Nederlandse chansonnier. Voor Stadsschouwburg Haarlem heeft hij als gastprogrammeur een uniek programma samengesteld onder de noemer 'De keuze van Boudewijn de Groot'. En denk niet dat hij uitsluitend kiest voor muzikale voorstellingen, want de interesse van De Groot reikt verder, zoals voor de disciplines toneel en ballet. "De vijf voorstellingen waar mijn keuze uiteindelijk op viel heb ik niet van tevoren gezien. Ik wilde me net zo laten verrassen als het publiek. Het zijn voorstellingen die me aanspraken op hun inhoud en/of op het gezelschap."

Vreemde Kostgangers

Eerder stond De Groot op het podium met Henny Vrienten en George Kooymans als het muzikale trio 'Vreemde Kostgangers'. Na twee albums en vele uitverkochte zalen zijn er plannen in 2020 weer te gaan touren.

Benieuwd welke concerten er spelen in de theaters? Kijk snel in onze theateragenda. 

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater