Musical, Toneel, Voorstellingen

2018: De beste voorstellingen die we zagen

Natuurlijk kun je niet alle voorstellingen bekijken, maar nu 2018 langzaam tot een einde lijkt te komen, wordt het tijd om de balans op te maken. 2018 was een prima theaterjaar dat vooral uit veel musicals bestond. Afgelopen jaar bezochten we een aantal musicals en theaterproducties. Hier vind je een overzicht van de verslagen van de beste voorstellingen die dit jaar te zien waren.

The Full Monty

Een vrolijke musical over lastige onderwerpen. The Full Monty gaat over alles wat er vooraf gaat aan die ene stripact van een stel mannen die geld willen verdienen. In het oorspronkelijke verhaal draaide het vooral om werkeloosheid, maar deze Nederlandse productie behandelt ook onderwerpen als body positivity en viert openlijk de vrouwelijke seksuele beleving. Geen onbelangrijke onderwerpen in 2018!

"Het is enorm verfrissend om naar een powersong te kijken als 'Deze vrouw regeert', waarbij het vrouwelijke gedeelte hardop fantaseert over knappe strippers," schreven we in februari. Lees hier ons complete verslag van The Full Monty.

Robin Hood

Toneelgroep Oostpool maakte een verrassende voorstelling over de mythe van Robin Hood. Het toneelstuk mag je gerust zien als een allegorie voor het failliet van de oude linkse politieke idealen. Karakters op het podium vragen hardop: 'Waarom staan we hier na 800 jaar nog?' Het ene moment is dat heel grappig, het andere ontroerend, het volgende ontluisterend.

En Robin Hood? Die was er ook. In een maillot. Had zo in Monty Python gekund. Kneuteriger kon het haast niet. Lees hier het hele verslag van Robin Hood.

Kogelvis

We hopen dat deze ooit opnieuw weer in reprise gaat! Kogelvis is een griezelige spannende voorstelling over een homoseksuele seriemoordenaar. "Kogelvis doet enorm denken aan het boek American Psycho van Brett Easton Ellis," schreven we in april. "Je stapt in het hoofd van een seriemoordenaar die je precies laat zien wat zijn kwellingen en lusten zijn. Dat levert een behoorlijk griezelig schouwspel op." Daarbij sluit het toneelspel en het ballet naadloos op elkaar aan, onder de muzikale begeleiding van een strijkkwartet.

Het was een voorstelling die de fans van bloedstollende thrillers niet mogen missen. In ons verslag vertellen we dat dit toneelstuk misschien wel beter is dan American Psycho.

Mamma Mia!

Wat een ongelofelijk groot feest blijft Mamma Mia toch! "het zichtbare plezier spat van het podium af," schreven we in oktober. "De cast speelt met een tomeloze energie, waardoor het echt een ouderwets avondje genieten is." Qua zang vallen Jolijn Henneman en Antje Monteiro enorm op. Jolijn heeft een prachtige heldere stem die ieder nummer naar een hoger niveau tilt. Antje Monteiro is het hart van de musical en in haar zangnummers hoor je de wanhopige liefde, de nostalgie en zelfs de kleine traan... allemaal precies op het juiste moment.

Gelukkig speelt de voorstelling nog minstens tot en met april 2019. Als je nu nog niet overgehaald bent, moet je vooral even ons verslag van Mamma Mia! lezen.

Cinema

"Een onvervalste ode aan de bioscoop en haar personeel." Magisch realisme keert terug naar het theater in deze opvallende voorstelling van het Nationale Theater en Toneelgroep Oostpool. "Drie werknemers die popcorn vegen, de projector bedienen en over hun favoriete films praten. Maar is een portret van alledaagse werkzaamheden niet saai? Absoluut niet! Met name voor filmliefhebbers is Cinema een groot feest van herkenning."

"Voortreffelijk in zijn alledaagsheid." schreven we. Magisch realisme creeërt namelijk een perfecte illusie. De voorstelling is dan ook een prachtig portret van het personeel, zoals je ook kunt lezen in ons verslag.

Evita

Brigitte Heitzer is terug in de rol van Evita en dat zullen we weten! We waren vorige maand enorm onder de indruk: "Evita is technisch een lastige musical: het stuk zit vol met lastige overgangen en moeilijke noten. Dat hoor je meteen," zo schreven we een aantal weken terug. "Heitzer zingt het echter allemaal zo gemakkelijk dat de voorstelling wegkijkt als haar tour de force." We zijn daarom een beetje in dubio: was de muziek van Evita of die van Mamma Mia nu beter in 2018? Lastige keuze, want beiden erg verschillend.

Qua muziek en zang is de musical in ieder geval van ouderwets topniveau. Lees hier ons uitgebreide verslag!

The Addams Family

Tot slot zagen we vorige week The Addams Family. Deze voorstelling is op zijn best als musical én comedy: "Als het plot eenmaal in gang is gezet, komen alle karakters vrij snel uit op het punt waar het écht om draait bij The Addams Family: een grote berg sketches met véél muziek". Het script is bovendien verrassend leuk vertaald naar het Nederlands, waardoor er echt een eigen draai aan het geheel is gegeven.

Kortom: een verrassend grappige musical, met bovendien een prachtig decor en opvallend veel aandacht voor de kostuums. Daar vertellen we in ons verslag uitgebreid over.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater