Artiesten

Arme New Yorkers dankzij Jaap van Zweden naar topconcerten

Chef-dirigent Jaap van Zweden is een half jaar werkzaam als muzikaal directeur bij het prominente New York Philharmonic orkest. En hij heeft zich daar een belangrijk doel gesteld: maak topconcerten ook toegankelijk voor New Yorkers met minder geld!

De prijzen voor een concertkaartje rijzen in de Verenigde Staten vaak de pan uit, aangezien er geen subsidie op wordt gegeven. Voor een grote groep mensen is het bezoeken van een mooie voorstelling dan ook iets waar ze slechts van kunnen dromen. Daar wilde Van Zweden (58) wat aan doen: "We wilden wegen vinden om toch heel veel mensen te bereiken, die anders niet in de mogelijkheid zijn om hier naar toe te komen. Dit hebben we nu bereikt!" Zo is er de Phil the Hall serie: "Veel mensen hebben niet heel veel geld voor een kaartje. Dankzij dit project mogen ze voor 5 of 10 dollar naar binnen en kunnen zo een topconcert van ons meemaken!"

Grote voorgangers van Jaap van Zweden

Onder zijn voorgangers op deze post zitten helden uit de klassieke muziek, zoals Mahler, Toscanini en Bernstein. "Het zijn grote schoenen waar je in stapt. Dat maakt je aan de ene kant heel trots. Aan de andere kant weet je dat er heel veel van je wordt verwacht." Van Zweden werkte hiervoor tien jaar in Dallas en ervaart een groot verschil tussen beiden steden: "De druk is hier in New York veel hoger!"

Kijk voor mee klassieke concerten in onze theateragenda!

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater