Artiesten

André van Duin: 'Jarenlang voor niets uitgesloofd'

André van Duin speelde in de tv-serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen voor het eerst een serieuze rol. Dat viel hem niet altijd gemakkelijk. Toch vielen zijn acteerprestaties tot zijn verrassing in zeer goede aarde. "Mijn leven lang heb ik de komiek uitgehangen, met hoedjes en petjes en snorren...Ik heb me dus tientallen jaren voor niets uitgesloofd", grapt hij in een interview met de Volkskrant.

De komiek vond het na vijftig jaar wel tijd voor wat anders. "Op een bepaalde leeftijd wordt het zielig om in korte broek met petje op te lopen."

Toch viel een serieuze rol hem niet altijd gemakkelijk, vertelde hij al eerder. Het was dan ook best wennen om niet steeds grappig te doen. Regisseur moest hem dan ook regelmatig corrigeren. "André, dat was heel lollig, maar zo gaan we het niet nog een keer doen", hoorde hij dan voor de zoveelste keer.

De tv-serie is gebaseerd op het succesvolle boek Pogingen iets van het leven te maken, het geheime dagboek van Hendrik Groen. Daarin beschrijft Hendrik Groen zijn belevenissen in het verzorgingstehuis waar hij woont. Hendrik wil niet alleen maar koffie drinken en achter de geraniums zitten. Hij is wel oud, maar niet dood. Daarom richt hij een rebellenclub op met een aantal medebewoners. André Van Duin speelt een van de bewoners in het bejaardentehuis. Van het boek werd ook al een theatervoorstelling gemaakt.

Dappere keuze

Het is mede vanwege zijn keuze voor een serieuze rol, dat de 71-jarige komiek dit jaar de Ere Zilveren Nipkowschijf won. Zijn carrière stond in het teken van simpele en zorgeloze humor. Maar de afgelopen jaren sloeg Van Duin dus een meer serieuze weg in. Zo was hij ook presentator van het tv-programma Heel Holland Bakt. Deze nieuwe weg inslaan vond de jury een dappere keuze. Dát en zijn imposante carrière werd dan ook bekroond met een Nipkowschijf.


Kijk snel voor meer voorstellingen in onze theateragenda.

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater