Klassiek, Muziek, Voorstellingen

André Rieu krijgt bronzen gedenkplaat op het Vrijthof

André Rieu organiseert al vijftien jaar zijn grote concerten op het Vrijthof in Maastricht. Ze zijn icoon voor de stad. Daarom krijgt de violist en orkestleider een zéér bijzonder cadeau. Er wordt een bronzen plaquette op het plein van het Vrijthof geplaatst, zodat hij als bijzondere burger voor eeuwig met de stad zal zijn verbonden. De prachtige gedenkplaat is ongeveer vier keer zo groot als een tegel op de Walk of Fame!

De traditionele buitenluchtconcerten breken ieder jaar record na record. Ook dit jaar: maar liefst 150.000 mensen kwamen voor Rieu uit 99 verschillende landen naar het Vrijthof. Afgelopen zondag was het de laatste voorstelling. Een bijzondere voorstelling, want het is het honderdste concert dat André Rieu op het Vrijthof mocht geven. Ook mocht hij de miljoenste bezoeker verwelkomen.

Dat was natuurlijk al meer dan genoeg reden voor een speech van Annemarie Penn-Te Strake, de burgemeester van Maastricht. Maar wat geef je iemand die zo'n icoon van de stad heeft gemaakt met zijn werk? Een heus monument, dus!

Zo'n verrassing had Rieu niet verwacht. Hij was duidelijk ontroerd en moest een traantje wegpinken. Om zijn tranen weg te vegen had hij zelfs een tissue van zijn violist nodig. "Ik ben ontroerd en vereerd dat ik deze prijs van mijn woonplaats mag ontvangen," sprak hij dan toch. "Het is geweldig om elk jaar weer zoveel mensen van over de hele wereld blij te maken met onze muziek. Ik ben er ook erg trots op, dat ons prachtige Maastricht door deze concerten internationaal op de kaart wordt gezet."

Foto: Karl Heinz Meurer

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater