Artiesten

Acteur Jon Bluming overleden

Acteur en vechtsporter Jon Bluming is op 85-jarige leeftijd overleden in het UMC Utrecht. Hij kreeg speelde onder meer in de films Turks Fruit, De Inbreker en Naakt over de schutting.

Bluming werd geboren in 1933 in Amsterdam en speelde in vele grote Nederlandse filmproducties, waaronder Turks Fruit, Naakt over de Schutting en De Inbreker. Hij was een grootmeester in diverse vechtsporten en ging in de leer bij de Haarlemse tandarts 'opa Schutte', een pionier in de Nederlandse Judo-wereld. Al snel werd zijn talent ontdekt en trainde hij in 1950 aan het Koreaans Judo College (KYC) in Seoel, waar hij zich toelegde op de vechtsport Taekgyeon. Hij meldde zich als vrijwilliger aan bij de Koninklijke Landmacht voor de Koraanse Oorlog, waar hij meerdere verwondingen opliep. Vanaf 1959 vervolgde hij zijn judotraining in Tokio en na terugkomst in Nederland begon hij als judoleraar in Amsterdam.

Jon Bluming in De Inbreker en Naakt over de schutting

Zijn acteercarrière ving eind jaren 60 aan, toen hij een rol speelde in de Britse filmkomedie 'Modesty Blaise'. Zijn doorbraak bij het grote publiek was in de film De Inbreker (1972), waar hij een glansrol vervulde als De Bonk naast Rijk de Gooijer als Glimmie. In 'Naakt over de Schutting' vervulde hij wederom een hoofdrol als maatje van De Gooijer: dit keer kroop hij in de rol van karatekoning Ed Swaan. Andere films waarin Bluming speelde waren onder meer 'Turks Fruit', 'De vijf van de vierdaagse', 'Hoge hakken, echte liefde', 'Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming' en 'De Ratelrat'.

Benieuwd welke voorstellingen er spelen in de theaters? Kijk in onze theateragenda.

Foto: Nationaal Archief

Theater.nl bekijk alle hotels

Nieuw!

Lekker slapen in de buurt van het theater!

Theater.nl bekijk alle restaurants

Nieuw!

Lekker eten in de buurt

De beste restaurants in de buurt van het theater