Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Model
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

Model

Bayerisches Staatsballett / Rurhtriennale / Richard Siegal

Vorige zomer tijdens Julidans, kon het danspubliek kennismaken met choreograaf Richard Siegal, wiens ballet Metric Dozen werd gedanst door het Ballet National de Marseille. Dat werk beschouwt Siegal als een 'voorspel' van Model, zijn nieuwe voorstelling bij het Bayerische Staatsballett. Het was de Nederlander Johan Simons die Siegal hiervoor vroeg, in het kader van de prestigieuze RuhrTriënnale waar Simons aan het hoofd staat.

Siegal is de oprichter van The Bakery Paris-Berlin en winnaar van o.a. een Bessie Award, een prestigieuze Amerikaanse dansprijs. Hij staat bekend om de manier waarop hij dans en performance mixt met muziek en nieuwe media. In Metric Dozen belichtte Siegal het menselijk lichaam vanuit verschillende perspectieven: als referentiepunt voor een identiteit, als object van economische strategieën, als raakvlak van energieën, als verbeelding van het christelijke concept van de zonde.

Het was een 'tour de force' van radicale, abstracte bewegingen op elektronische klanken. De lichamen van de dansers werden projectievlakken: van onze beeldcultuur, van klonen uit de toekomst. Of zijn het de zondige zielen in het eeuwige vuur? Siegal werkt deze choreografie uit tot Model, een avondvullende voorstelling met hedendaagse en klassiek gevormde dansers van het Bayerische Staatsballett.