Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Met de billen bloot II
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

Met de billen bloot II

Rapalje

Swingend, stampend, opzwepend. Ze zijn niet bekend van radio en televisie, toch krijgen ze het al jaren voor elkaar om volle zalen te trekken. Wat is het geheim van die kilts?

Al twintig jaar doorkruisen de mannen van de folksensatie Rapalje Europa, gekleed in middeleeuwse kilts en met een keur aan traditionele instrumenten. En overal weten de heren er een feestje van te maken. Folk, eerlijk en puur, dat is het devies.

Ook het komend seizoen brengen ze een opwindend theaterconcert in Keltische sfeer, met meerstemmige zang en instrumenten als de viool, tinwhistle, borderpipes, gitouki en bodhrán. Vurig, met nieuw repertoire, nieuwe dans en vooral nieuwe energie. Maar die ene vraag blijft hangen. Gaan de heren nu wel met de billen bloot?

Rapalje is een Keltische folk-band uit Nederland. Celtic folk with a difference. Ierse, Schotse (en Nederlandse) folk op eigenwijze wijze. Dieb, William, Maceál en David zingen en spelen op muziekinstrumenten zoals viool, tin-whistle, gitouki, trekharmonica, mondharmonica, bodhrán, Highland pipes, border pipes en theekistbas. Gekleed in middeleeuwse kilt speelt de groep op veel verschillende gelegenheden zoals (folk-) festivals, (theater-) concerten, (middeleeuwse) feesten, cafés en bruiloften. Deze verscheidenheid aan muziekinstrumenten en een afwisselend repertoire van Ierse en Schotse dansmelodieën, 3 stemmig gezongen liederen en een originele presentatie maakt een optreden van Rapalje tot een bijzondere act.

“Voorzien van ruige kilts, beenbandages, mouwloze shirts, tatoeages en een enorme hoeveelheid haar, maakten de heren al indruk voordat ze hun eerste geluid voortbrachten. Swingend, stampend en opzwepend raasde hun muziek door de zaal, niemand in het publiek bleef daarvoor ongevoelig…” (Manjo van Boxtel, Brabants Dagblad)