Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Macbeth
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

(Op basis van 1 recensie)

Macbeth

Het Zuidelijk Toneel

Na Romeo & Julia regisseert Lucas De Man dit seizoen wederom een Shakespeare: Macbeth, dé klassieker over de zucht naar macht en status. Hij maakt van Shakespeares meesterwerk intrigerend toneel over de relatie tussen politiek en media. Heeft de politiek zelf de touwtjes in handen of zijn het de media die bepalen wat er gebeurt? Politici worden gedwongen gebruik te maken van de spilfunctie die media hebben gekregen. Media maken en kraken openbare figuren.

Romanschrijver Jamal Ouariachi schrijft met De Man een bewerking waarin Macbeth opereert in de mediacratie die onze wereld geworden is. Mediatycoons – de heksen uit het oorspronkelijke verhaal – regeren Macbeth.

Macbeth, gespeeld door Jeroen Perceval, is geïnspireerd op Peter van Uhm, voormalig commandant der Strijdkrachten die zijn zoon verloor in de oorlog waar hij leiding aan gaf. Gekweld door verdriet, woede en onmacht probeert hij zich staande te houden. Maar kan dit nog als iedereen iets van je wil en alles wat je doet en zegt openbaar is?

Net als bij Romeo & Julia in 2015, kiest Lucas wederom voor een Vlaams/Nederlandse cast. Naast Jeroen Perceval speelt Eva Duijvestein de rol van Lady Macbeth. Het toneelbeeld wordt weer ontworpen door Pascal Leboucq en videokunstenaar Karl Klomp is gevraagd mee te werken aan deze productie.

Recensies

Jan Poppelaars
13-03-2016 16:35

Parktheater / Eindhoven

Voordat de voorstelling begon, hebben mijn vrouw en ik het programma/brochure gelezen van Macbeth.
Na afloop van de voorstelling Macbeth was er een gezamenlijke conclusie: een ontroerend en prachtige voorstelling, zeker een aanrader voor het theaterpubliek voor een heerlijk avondje uit.
De vertolking van Mark Kraan als Macbeth en Saskia Temmink als Lady Macbeth waren geweldig.
Maar zeker ook de vertolking door Dennis Coenen als Banquo , Ludo Hoogmartens als Macduff en niet te vergeten
Isil Vos als Ross waren grandioos. Het geluid was goed en item "Breaking News" was bijzonder.