Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Krenz, de gedoodverfde opvolger
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

Krenz, de gedoodverfde opvolger

De Koe en Willem de Wolf

Krenz, De gedoodverfde Opvolger is een stuk van toneelschrijver Willem de Wolf dat opnieuw in de theaters in Nederland en Vlaanderen te zien is, ter ere van het 30-jarige jubileum van theatergezelschap De Koe. De Wolf schreef de tekst in 2011 na zijn aantreden als kernlid van het theatergezelschap.

In Krenz, De Gedoodverfde Opvolger verbindt de Wolf zijn eigen jeugd met die van Egon Krenz, de politieke leider van de DDR vlak voor de val van de Berlijnse muur. Hij werd al op jonge leeftijd tot de opvolger van Erich Honecker benoemd, maar moest nog wel zeventien jaar wachten. Na veel innerlijke strijd zet hij zijn eigen ideologische vader af en komt zelf aan de macht. Maar dat is van korte duur, want na anderhalve maand wordt hij zelf weer afgezet. Uiteindelijk belandt hij in de gevangenis wegens de misdaden van het communistische regime.

Volgens de Wolf beschrijft het verhaal van Krenz een leven dat anders loopt dan verwacht. Over een leven die er bij de voorganger mooier en comfortabeler uitzag, maar in werkelijkheid veel harder is.

Kijk voor veel meer toneelvoorstellingen in onze theateragenda.