Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Kleur bekennen
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

Kleur bekennen

Gebroeders Harteveld & Fretz

In 2012 kondigden de Gebroeders Harteveld & Fretz aan dat Johan Fretz in 2025 premier van Nederland zou worden. Dit was geen letterlijke ambitie, maar een verlangen naar fantasie, idealisme en broederschap. Nu, 3 jaar later, hebben de jongemannen zich teruggetrokken in een bunker. Ze hebben een verzameling aan kwetsbare en waardevolle dingen meegenomen, die in de harde buitenwereld verloren zouden gaan; kunst, gedachten, geheimen, fantasieën, verbeelding, vervlogen dromen en gebroken harten.

Vanuit hun bunker kijken ze naar de wereld. De wereld vol angst, de wereld waarin dromen worden verpletterd en waar alles waar je in gelooft wordt afgebrand. Fretz en Harteveld zingen verhalen, vertellen liedjes en dromen hardop vanuit hun bunker. Maar hoe veilig is de bunker? Beschermt deze hen tegen alle angst? En waarom is iedereen tegenwoordig zo bang? Zijn we bang omdat het angstige tijden zijn of zijn het angstige tijden omdat iedereen zo bang is? U mag bij de gebroeders Fretz en Harteveld schuilen in de bunker, daar is het fijn.

De Gebroeders Harteveld & Fretz is ontstaan op de Amsterdamse toneelschool waar Marcel en Johan elkaar ontmoetten en als snel een duo vormden. Ze studeerden af met hun eerste programma ‘Onderweg’. Deze voorstelling ging overeen generatie die massaal op reis gaat, gaat backpacken, naar de andere kant van de wereld wil, op zoek naar het geluk, op zoek naar zichzelf. Over de vraag of dat geluk niet eigenlijk gewoon thuis ligt.

Harteveld & Fretz zijn twee tegenpolen en een ijzersterk cabaretduo. Samen vormen ze een unieke stem binnen het cabaret met een eigenzinnige mix van verhalen, muziek en humor.

Bekijk hieronder een fragment uit ‘Revolte’, een oudere voorstelling van de Gebroeders Harteveld & Fretz