Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Il Trovatore
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

Il Trovatore

Staatsopera van Tatarstan

Verdi’s klassieker Il Trovatore
De jaarlijkse tournee van de Staatsopera van Tatarstan (Rusland) langs de Nederlandse theaters is inmiddels en begrip. Traditioneel vakmanschap, zonder dat de tijd stil blijft staan, zo laten de Tataarse producties zich het beste omschrijven. Een perfecte kennismaking met de klassiekers uit het operarepertoire. Vorig seizoen De Parelvissers, dit keer Il Trovatore, Verdi’s persoonlijke lievelingsopera. Twee rivalen, een graaf en een troubadour, bestrijden elkaar in de politiek en in de liefde. Verder: de bloedmooie Leonora en de zigeunervrouw Azucena. Vuur en passie laaien over het podium, aangewakkerd door hartverscheurende muziek, compleet met zigeunerkoren en aangrijpende aria’s.

Il Trovatore, het verhaal
Graaf Di Luna (een baritonrol) en troubadour Manrico (tenor) azen op dezelfde vrouw. Leonora (sopraan) houdt echter alleen van Manrico. De graaf daagt Manrico uit voor een duel, waarbij de troubadour gewond raakt. Zijn moeder, zigeunerin Azucena, verzorgt zijn wonden en vertelt in trance hoe zij, uit wraak, lang geleden het zoontje van de graaf in de vlammen heeft gegooid. Niet veel later wordt Manrico door de graaf gevangen genomen. Leonora smeekt om zijn vrijlating, en offert daarvoor zichzelf: graaf Di Luna mag met haar trouwen als hij Manrico vrijlaat. Ze slikt echter een traag werkend gif, dat voorkomt dat ze haar belofte moet inlossen. De graaf laat Manrico alsnog executeren. Vlak voordat Leonora sterft maakt ze de waarheid bekend over wie Manrico werkelijk was…

Giuseppe Verdi
Giuseppe Verdi (1813-1901) schreef 26 opera’s die bijna allemaal nog steeds op het repertoire staan van operahuizen overal ter wereld. Il Trovatore behoort tot de middenperiode van de Italiaanse componist. De première vond plaats in 1853 in Rome, precies tussen de premières vanRigoletto en La Traviata in. Onmiddellijk daarna begon het werk zijn zegetocht over de wereld, met premières in 1854 in Parijs en 1855 in New York en Londen. Met 190 verschillende producties in vijf jaar tijd staat Il Trovatore momenteel op nummer 20 in de lijst van meest gespeelde opera’s ter wereld.