Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Hohe Messe
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

Hohe Messe

Bachkoor Apeldoorn

Het Backhoor Apeldoorn, begeleid door het Gelders Orkest, laat zien wat het in zijn mars heeft in de uitvoering van de Hohe Messe (Messe in h-moll) van Johann Sebastiaan Bach (BWV 232). De 19e eeuwse Hohe Messe heette in eerste instantie Mis in b-kleine terts, en bestaat uit een verzameling van meerstemmige toonzettingen van de vaste onderdelen van de Rooms-Katholieke mis. Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus en Agnus Dei komen verspreid over de misviering aan bod.

De gehele Hohe Messe wordt vijfstemmig uitgevoerd, en een aantal delen zelfs tweemaal vierstemmig. De mis is een ode aan vrede, vertrouwen en hoop, en een samenvatting van Bachs volledige muzikale pallet.

Hohe Messe wordt ten gehore gebracht door Heleen Koele (sopraan), Barbara Kozelj (mezzo-sopraan), Dave ten Kate (alt), Leon van Liere (tenor) en Hans Christian Hinz (bas). De dirigent is Joop Schets, een ervaren dirigent die een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de Nederlandse koormuziek.

Bachkoor Apeldoorn heeft ongeveer 90 vocalisten, van jong tot oud. Ze spelen het hele jaar door verschillende werken van Bach, vooral oratoria. Zowel gevestigde namen als nieuw talent treden op als vocale solisten.

Bekijk hier een fragment uit een concert van het Bachkoor Apeldoorn