Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Hin und Her
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

Hin und Her

't Barre Land

Him und Her is een Duits toneelstuk over de akelige absurditeit van het leven. Het stuk werd geschreven in de Jaren '30 van de vorige eeuw door Ödön von Horváth en is nog nooit eerder vertoond in Nederland. De toneelgroepen 't Barre Land, Tijdelijke Samenscholing en de toneelspelers Phi Nguyen, Yorke Mulder-Bhangoo en Sarah Jonker maken voor het eerst een Nederlandse vertaling van deze politieke klucht.

Het toneelstuk speelt zich af tussen twee grensposten van de fictieve landen X en Y, die verbonden zijn met een houten brug. Ferdinand Havlicek is het ene land uitgezet en mag het andere niet in. Aan beide kanten van de brug zitten de grenswachters die plichtbewust hun grenzen blijven bewaken. Ferdinand Havlicek is een niemand, een vergissing en een verstoteling. Doordat hij verder moet als stateloos persoon, raakt hij verstrikt in politieke machinaties, illegale smokkelpartijen en klassieke liefdesgeschiedenissen.

De Duitse schrijver Ödön von Horváth was zelf ook stateloos. Zijn toneelstukken omschreef hij als tragedies: 'het wordt alleen komisch doordat het zo akelig is'. Von Horváth was een tijdgenoot van de beroemde Duitse toneelschrijver Bertolt Brecht.

Foto: Sarah Jonker ©

Kijk voor veel meer theatervoorstellingen in onze theateragenda.