Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Het zijn net mensen 2.0
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

(Op basis van 6 recensies)

Het zijn net mensen 2.0

Joris Luyendijk

Joris Luyendijk zorgde voor veel ophef in 2006 in de journalistiek met zijn boek Het zijn net mensen. Hierin schreef hij over de vervormingen en manipulatie in de media.

Tegenwoordig is media alleen maar ingewikkelder geworden met alle social media en nieuwe technieken. Daarbij is het vertrouwen in de journalist fors gedaald; je wordt geacht niets meer te geloven.

Hoe ziet de toekomst van de media er dan uit? Wat zijn de gevolgen daarvan voor onze democratie, waar de journalist tenslotte een belangrijke rol in speelt? En hoe kom je aan goede informatie?

In dit theatercollege maakt Luyendijk met verrassende video’s de balans op en leert je op een nieuwe manier naar het nieuws te kijken.

Kijk voor nog veel meer theatercolleges in onze theateragenda.

Recensies

Onno Nieland
15-05-2019 09:01

TivoliVredenburg / Utrecht

Goed verhaal over de rol van de media in de maatschappij in het vormen van meningen, met goede, recente voorbeelden. Je gaat anders kijken naar media-fragmenten. Dit zou iedereen moeten zien.

Hubertus Bahorie
11-03-2019 23:01

Oude Luxor Theater Rotterdam / Rotterdam

Een mooie ontwikkeling, colleges in het theater. Kennis hoort met burgers gedeeld te worden, zodat zij geïnspireerd worden, wereldwijs raken en wijzere overwegingen kunnen maken. Dit college geeft hier een uitstekend voorbeeld van. Waarom we een middenweg moeten zoeken tussen naïviteit en wantrouwen. Scepsis is gezond! Meerdere bronnen, vragen stellen en kwesties zorgvuldig onderzoeken. Gemakzuchtig oordelen ondermijnt wat wij hier met elkaar hebben opgebouwd!

Klaas v/d Sloep
01-03-2019 14:01

De Harmonie / Leeuwarden

De beste man heeft voor mij alle realiteit uit het oog verloren, waar die de mensen attendeert op filteren en het manipuleren van de media, is hijzelf op het podium aan het manipuleren, schofferen, en ons te pamperen, met als hoogtepunt, de zaal te doen geloven, dat ze de linkse intellectuele elite zijn, wat de zaal zich dan als een warme deken over hun heen trok, eng, en overschatting van de bezoekers zelf.

R Troost
28-02-2019 11:47

De Harmonie / Leeuwarden

Een gekleurde voorstelling. Politiek gekleurd. Het was typerend dat dit aan het einde van de voorstel heel duidelijk werd toen de mogelijkheid werd geboden om vragen te stellen. Op de vraag waarom de heer Luyendijk aan de ene kant uitlegt dat "de media" partijdig is en hij vervolgens zelf in woord en beeld zijn partijdigheid kenbaar maakt, degradeert hij de vraagsteller gelijk tot "mannetje". Bizar om mee te maken en hiermee bracht de heer Luyendijk zichzelf misschien wel als het beste voorbeeld van de avond over "hoe de media in elkaar zit". Kortom, de heer Luyendijk is beter op papier dan op de planken.

Ingrid Ritzen
13-11-2018 12:39

Theaters Tilburg / Tilburg

Boeiend verhaal over hoe men eigenlijk het nieuws moet bekijken . Ook de voorbeelden waren goed uitgezocht. Joris vertelt onderhoudend en is eerlijk in zijn verhaal.hij zet je aan tot nóg meer kritisch denken. Na de pauze had ik gehoopt wat meer over het trollengedoe in de social media te horen.

La Fayette
13-11-2018 08:58

Theaters Tilburg / Tilburg

Voor pauze: Luyendijk herhaalt zichzelf maar nog steeds leuk en informatief. Vertelt onderhoudend en kwetsbaar.

Na de pauze: wordt erg gekleurd en vervelend bij vlagen.het lijkt of hij zich niet bewust is hoe hijzelf datgene doet waar hij zo heftig tegen ten strijde trekt: hij manipuleert.

Jammer en onnodig. Versie 2.0 niet perse betere versie. De jeugdige nieuwsgierigheid heeft plaats gemaakt voor zekerheden van een tunnelvisie