Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Gurre-Lieder
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

Gurre-Lieder

De Nationale Opera

Het laatromantische Gurre-Lieder van Arnold Schönberg kreeg een enthousiast ontaal bij zijn wereldpremière bij de De Nationale Opera in 2014.

Zowel de muziek als het verhaal is van alle tijden. Gurre-Lieder gaat over een verboden liefde. Koning Waldemar is verliefd op de mysterieuze Tove, een meisje die verbonden is zowel aan de wereld van de mensen als van de vogels. De verliefdheid maakt de koningin jaloers en zij laat Tove vermoorden. In een ontroerend lied deelt de Woudduif het nieuws aan de koning die er kapot van is.Wat volgt zijn nachtmerrieachtige taferelen met een rondrazend leger van geesten van overleden soldaten. De opera eindigt met een stralende zonsopkomst en toont ons de menselijke onbeduidendheid ten opzichte van de macht van de natuur.

"Audi geeft ons beelden, zet ons aan het denken en associëren, maar beslist niet wat we ervan moeten vinden. ... Ik vond deze Gurre-Lieder overweldigend, nu al het hoogtepunt van het operaseizoen." - Max Arian over Gurre-Lieder in de Groene Amsterdammer (2014)

Kijk voor nog veel meer operavoorstellingen in onze theateragenda.

Foto's: Ruth Walz