Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Geboeid/Prometheus
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

Geboeid/Prometheus

Bloet/Jan Decorte

De mens staat op tegen zijn god

Prometheus stal het vuur van de goden en gaf het aan de mensen. Hij bracht hen op die manier de beschaving, wetenschap en kunst. Daarbij schonk hij de sterfelijke mensen ook het vergeten, zodat zij hun eigen dood niet zouden voorzien. Dit nietweten bracht rust.
Zeus is echter woedend. Hij laat Prometheus aan een rots ketenen en stuurt elke dag een adelaar naar Prometheus om zijn lever op te eten. ’s Nachts groeit het orgaan weer aan, dus er komt geen einde aan de pijn. Maar Prometheus buigt niet. Hij is de enige die weet hoe Zeus van zijn troon gestoten kan worden, maar weigert zijn geheim prijs te geven. Omdat hij weet dat Zeus hem ooit nodig zal hebben, houdt hij vol.

Voor zijn nieuwe stuk ging Jan Decorte uit van Prometheus geboeid, de Griekse tragedie die Aischylos schreef in de vijfde eeuw voor Christus. Het is een krachtig en dreigend portret van onverzettelijkheid. Decorte en zijn maten van Bloet spelen het met de kracht van de poppenkast, als een kind dat de kracht van het theater voor het eerst ervaart.