Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Gavrilo Princip
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

Gavrilo Princip

De Warme Winkel

De Nederlandse Toneeljury: “Geweldige voorstelling over die Bosnisch- Servische anti-held Gavrilo Princip, die met zijn koortsachtige daad de Eerste Wereldoorlog helpt ontvlammen. En over een Europa in chaos en verwarring, zoals we dat nog steeds wel kennen. Ingenieus in elkaar gestoken en erg geestig gebracht.”

Op 28 juni 1914 pleegt Gavrilo Princip met vijf vrienden een aanslag op de aartshertog Franz Ferdinand, de troonopvolger van het Habsburgse rijk. De aanslag hangt van knulligheid en toeval aan elkaar, maar blijkt wel het startschot van de Eerste Wereldoorlog. Gavrilo Principis een spectaculaire voorstelling waarin vijf acteurs en één cameraman voor je ogen een live film maken. Over een wereld die op het punt staat te verdwijnen, over een boerenlul die de elite omverwerpt, over de subjectiviteit van geschiedschrijving en het nut van herdenken, over de machtige hand van het toeval en over het recht in eigen hand nemen. Een maniakale theatrale reconstructie, die uiteindelijk alleen nog doet denken aan een slagveld.

Acteur Ward Weemhoff is genomineerd voor de Arlecchino 2015 voor zijn rol in deze voorstelling. De Arlecchino en de andere toneelrpijzen worden tijdens het festival uitgereikt.