Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Gas
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

(Op basis van 2 recensies)

Gas

Toneelgroep Jan Vos, Noord Nederlands Toneel

In Groningen weten ze alles van politieke keuzes die rampzalige gevolgen heeft voor de omgeving. Scheuren in de gevels, slepende schadeprocedures, mensen wiens huis onbewoonbaar is geworden of onverkoopbaar zijn. Het Groningse gas bracht Nederland heel veel welvaart, maar Groningen zelf betaalt een hoge prijs.

Toneelgroep Jan Vos maakt samen met het Noord Nederlands Toneel een locatietheatervoorstelling over de geschiedenis van de gaswinning vanaf de eerste vondst in de jaren '60 tot aan nu. Het is de derde locatie-voorstelling die Toneelgroep Jan Vos maakt over actuele thema's. Eerder maakten ze al enorm veel indruk met Mansholt en Koning van het Grasland. Na de boterberg, de melkplas en het verdwijnen van de biodiversiteit maken ze nu een drama over de Groningse bodemschat.

Gas, een locatie-voorstelling over Groningen


De voorstelling is opgedeeld in drie delen. Het eerste deel vertelt over familiehotel Boelens, dat in de jaren '60 het epicentrum was rondom de eerste gasboringen. Iedereen probeert een graantje mee te pikken van de enorme vondst en experts vliegen af en aan. Ondertussen krijgen de beide dochters van Boelens een affaire met een man van de Nam.

Deel 2 begint aan het einde van de jaren zeventig, als er een economische crisis is. Fabrieken en werven worden aan de lopende band gesloten, ook al is er veel welvaart mede dankzij het gas. Waarom kan er geen groot aandeel van de gasbaten in de regio van Groningen worden geïnvesteeerd? Daarom wordt er een volkscongres georganiseerd in het hotel waar het bijna twintig jaar geleden begon.

Het derde deel speelt zich af in het nu. De aarde trilt en het leven van de mensen staat op zijn kop. Slepende procedures zijn nodig om de schade vergoed te krijgen. Als ook de eigenaren van hotel Boelens daar in vastlopen, besluit één van hen dat het tijd is om een daad te gaan stellen.

Ben je op zoek naar een andere toneelvoorstelling? Kijk dan ook even in onze theateragenda.Recensies

bram soetendal
30-09-2019 20:32

Parktheater / Eindhoven

Fantastisch spel in een mooi stuk. Geen seconde verveeld, wat een mooi stuk, wat een virtuoos spel.

Hero Wouters
25-10-2018 11:02

Stadsschouwburg Groningen / Groningen

Complete nep. Interessant doen over de ruggen van de Groningers. Comedies over de oorlog zijn leuk (misschien) lollig na de oorlog, maar niet tijdens. Omdat de problematiek van de door de gaswinning ontstane ellende niet goed was doorgedrongen werden er een aantal bekende smartlappen van zolder gehaald zoals een ongewilde zwangerschap en een onecht kind op zoek naar haar vader. Onbegrijpelijke misser!

Speeldata

zaterdag 19.10.2019 Bestel

Theater 't Voorhuys / 19.30 uur / Emmeloord / € 26,00

donderdag 24.10.2019 Bestel

Schouwburg Amphion / 19.00 uur / Doetinchem / € 27,50

vrijdag 25.10.2019 Bestel

Stadsschouwburg Nijmegen / 19.30 uur / Nijmegen / € 24,50

zaterdag 26.10.2019 Bestel

Het Speelhuis / 19.30 uur / Helmond / € 25,00