Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Een vorig leven (Toon Tellegen)
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

Een vorig leven (Toon Tellegen)

Thomas van Ouwerkerk, Sacha Muller en Jos Nargy

‘Tot mijn twaalfde woonde ik in N, een oud stadje, niet ver van zee. Het is nu lang geleden, maar vaak denk ik dat ik daar nog woon, dat ik de deur uit ga en naar school loop, langs de haven voor ons huis…’ Zo begint Toon Tellegen zijn boek 'Een vorig leven'. In dit boek laat hij het stadje met de kalkfabriek en de mensen die daar woonden tot leven komen.

Het eerste personage is Jacob Laagwater, de vader van zijn beste vriend. Jacob werkte in de kalkfabriek en las graag verhalen voor uit de Bijbel. Maar de verhalen die hij vertelde waren heel anders dan de echte Bijbelverhalen. Dan is er nog Leen -Godverdomme- Hellevoet. Niemand had Leen ooit níet boos gezien. En Kreupel. Kreupel wilt altijd iets anders dan wat de rest wil. Toon Tellegens verhalende herinneringen wekken een voorbije tijd tot leven.

Tellegen schreef een nieuwe tekst voor Thomas, Sacha en Jos, na een eerdere succesvolle samenwerking tijdens de voorstelling 'De Trein naar Pavlovsk'. De nieuwe tekst zal later dit jaar gepubliceerd worden als novelle.

"Het spelplezier waarmee de spelers hun kleine vondsten en kleine verhalen brengen en de tragiek die schuilgaat achter de kleine geveltjes van N maken van 'Een vorig leven' een blinkend, poëtisch Paradepareltje." Trouw ****

"Een vorig leven is een tragikomisch, universeel verhaal, lofzang en afscheid ineen, treffend actueel gemaakt door de verbeeldingskracht en creativiteit van drie grote talenten." NRC Handelsblad ****

Tekst: Toon Tellegen
Spel: Thomas van Ouwerkerk, Sacha Muller en Jos Nargy
Lichtontwerp en techniek: Iain Hoeffnagel
Vormgeving: Milena Cnoops en Machiel Pleijsier
Eindregie: Ramses Graus
Trailer: Mink Pinster, MilLK
Geproduceerd door: Theater aan het Spui, John de Weerd