Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Dansen met de vijand
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

(Op basis van 1 recensie)

Dansen met de vijand

Truus te Selle, Valéry van Gorp en Lykele Muus

Dansen met de vijand is gebaseerd op het succesvolle en aangrijpende boek ‘Tante Roosje’ van Paul Glaser. In zijn zoektocht naar de familiegeschiedenis ontdekt Paul Glaser een familiegeheim. Hij ontdekt Joodse roots in de familie en in zijn zoektocht stuit hij op Tante Roosje. Tante Roosje is een jonge, ondernemende Nederlandse vrouw, vol levenslust. Ze heeft aan het begin van de Tweede Wereldoorlog een zeer succesvolle dansschool. Ze is zelf Joods, maar wanneer de nazi’s de macht grijpen, sympathiseert zelfs haar eigen man met de NSB.

Roosje probeert door te gaan met haar leven, haar werk en haar idealen, maar wordt geconfronteerd met duivelse dilemma’s en bijna onmenselijke keuzes. Wat doe je allemaal om te overleven? Het is niet zo simpel te beoordelen wat goed is en wat fout; Nederlanders die Tante Roosje verraadden, een Duitse vrouw en haar NSB man die haar juist te hulp schieten, niks is zwart of wit. Uiteindelijk is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen daden. The Washington Post typeerde het als “een onontkoombaar verhaal over dapperheid en overlevingskracht.”

Dansen met de vijand is een muziektheaterproductie met liedjes die zijn geschreven door Roosje Glaser zelf terwijl ze in de kampen zat. Ook andere liedjes uit de jaren 30 en 40 komen voorbij. Met nieuwe nog nooit vertoonde originele film- en fotobeelden uit het Polygoonjournaal en archieven.

Het verhaal van Dansen met de vijand is ook nu nog actueel. Zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog zwelt het antisemitisme weer op. Daarbij worden ook andere groepen slachtoffer van racisme, discriminatie en xenofobie.

Kijk voor nog veel meer toneelstukken in onze theateragenda.


Recensies

Annelie Schaller
31-03-2016 18:50

/

Een prachtige voorstelling; groot in zijn eenvoud! Het boeiende verhaal wordt deels verteld en deels gespeeld, met daarbij dans en zang in een gedoseerde mate en achtergrondbeelden uit het polygoon journaal. Alle drie de acteurs spelen de sterren van de hemel!
Een aanrader!!!