Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Cruijff en Pipo
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

Cruijff en Pipo

Viggo Waas

Een theaterprogramma over werkelijkheid, fantasie en heldendom. Over wie je wilt zijn en wie je bent geworden. Hoe leugen zomaar ineens waarheid kan zijn en andersom. Over mensen die worden gedwongen om held te zijn. Terwijl anderen het willen zijn maar het niet lukt. Viggo wel. Zijn heldendom komt in Cruijff & Pipo volledig tot wasdom.

Johan Cruijff imiteren doet Viggo Waas al een tijdje niet meer, zegt hij. Maar klopt dat wel? En is het echt waar dat hij auditie deed voor de film Pipo en de P-P-Parelridder? Zie er maar eens achter te komen in Cruijff en Pipo.

In Cruijff en Pipo zien we Viggo van zijn meest persoonlijke kant. Een belangrijke bijrol is weggelegd voor Mick Jagger, Vladimir Poetin, Johan Cruijff en zijn vader. Maar de absolute held van de avond natuurlijk Viggo is, bijgestaan door gitaarheld Wouter Planteijdt.

Viggo is lid van de succesvolle cabaretgroep NUHR en zal dat tot zijn dood blijven. Maar net als bij de Rolling Stones is het gezond om soms even iets apart van elkaar te doen.
Zegt hij...
Hij heeft dat zelf van Mick Jagger gehoord.
Zegt hij...
Vandaar deze solo.
Zegt hij...

Cruijff en Pipo, je wil de één zijn maar je wordt ander. Het leven van Viggo in een notendop.

Over Viggo Waas
Viggo Waas (1962) wilde eerst gymnastiekleraar worden, maar ontdekte op de ALO zijn talent voor cabaret toen hij met schoolgenoten Joep van Deudekom en Peter Heerschop optrad tijdens een schoolfeestje. Samen werden ze Niet Uit Het Raam, oftewel NUHR. Viggo (genoemd naar een Deense ontdekkingsreiziger) werd bij het grote publiek bekend door zijn wekelijkse optredens in het VARA-programma Kopspijkers (vanaf 1998), waar hij vaak Johan Cruijff imiteerde. Hij was ook te zien in onder meer de televisieserie Spangen en de films Lef (1999) en De Sluikrups (2002). In 2007 werkte hij mee aan de romantische komedie Alles is Liefde. Sinds 2008 is hij als zanger actief in zijn eigen band. In hetzelfde jaar maakte hij zijn eerste solovoorstelling Verbruid.

Over zijn solovoorstellingen zegt Viggo Waas in een interview: “Je moet zo nu en dan een nieuwe weg inslaan en dit is gewoon een stap die ik een keer moest zetten. Ik heb altijd profvoetballer willen worden, filmster of zanger. Het profvoetballen heb ik nu wel een beetje losgelaten, met film heb ik al het een en ander gedaan, maar kan er nog wel wat meer komen, en nu vind ik het een ontzettende uitdaging om ook zanger te zijn. Het is een jongensdroom die ik ga onderzoeken.” En over zijn legendarische Cruijff-imitatie uit Kopspijkers zegt hij: “Het Cruijff-typetje mis ik niet. Dat doe ik namelijk nooit meer. Alleen in goed gezelschap en met met teveel wijn achter de kiezen.” Zou het echt?