Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Beter ongelukkig met parels, dan zonder
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

Beter ongelukkig met parels, dan zonder

Ursul de Geer

Met verstand van weemoed duikt Ursul de Geer in zijn verleden. Grootgebracht in een wereld die nauwelijks iemand nog kent, brengt hij de allesbepalende rol van zijn familie in kaart. Een vergezicht naar achteren, uitziend over de turbulente twintigste eeuw tot aan het einde van de negentiende eeuw .

Een verhaal over het grote kapitaal dat tussen 1870 en het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog door zijn familie werd verdiend en gedurende de twintigste eeuw weer werd opgesoupeerd.

Een verhaal over het bouwen en bewonen van gigantische huizen, over het vele personeel en de feodale verhoudingen, over opvoeding in het klassenbewustzijn van de adel, over hun politiek en religie, over ooms en hun minnaressen, over de freules en vrouwen die trouwen mét maar ook zonder parels.

Ursul de Geer legt zichzelf langs de meetlat van zijn vader en grootvader. In hoeverre zit het feodale leven nog in zijn genen of is dat weggespoeld door de democratiseringsgolf van de jaren zestig, de moderniteit en een bescheiden bestaan.

Van en met Ursul de Geer