Theaternieuws week 34: Uitmarkt, Dagboek van een Herdershond terug en kijktips
We praten je bij over al het belangrijke theaternieuws van afgelopen week.
Het Noord Nederlands Orkest (NNO) is het oudste professionele symfonieorkest van Nederland, ook al kreeg het orkest bij de oprichting in 1862 de naam Orchest der Vereeniging De Harmonie. Gevestigd in Groningen en onderdeel van de sociëteit De Harmonie, besloot het orkest in 1926 zelfstandig verder te gaan als de Groninger Orchest Vereeniging. De volgende naamsverandering staat het orkest te wachten in 1962 bij het 100-jarig bestaan. Vanaf nu spreken we over het Noordelijk Filharmonisch Orkest, een naam die het orkest niet lang zal dragen. In 1989 fuseert het NFO namelijk met het Frysk Orkest uit Leeuwarden. Ze gaan verder onder de huidige naam: Noord Nederlands Orkest.
De Oosterpoort in Groningen is de thuisbasis van het Noord Nederlands Orkest, maar is ook vaak te vinden in theaters in de drie noordelijke provincies. Naast concertzalen nemen ze hun muziek oom mee naar openluchtconcerten en -festivals. En bij tijd en wijlen zakken ze af naar de rest van Nederland, bijvoorbeeld op te spelen in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam, TivoliVredenburg in Utrecht of De Doelen in Rotterdam.
Het NNO, dat bestaat uit 75 vaste orkestleden uit binnen- en buitenland, wordt beschouwd als het meest veelzijdige orkest van het land. Uiteraard is het orkest uitstekend thuis in de meesterwerken van de grote componisten als Beethoven, Brahms, Tsjaikovski, Sjostakovitsj, Mahler en Bach. Maar het zijn de cross-overs met moderne muziek die het NNO haar reputatie van veelzijdigheid geven. Zo speelt het Noord Nederlands Orkest in seizoen 2019-2020 ook hits van DJ Avicii, muziek uit films en games en een concert met balkankoning Goran Bregović. Ook maakt het NNO hun muziek toegankelijk met inleidingen voor hun concerten en een ‘artist in residence’, een moderne muziekartiest die nauw verbonden is en muziek maakt bij het NNO. Naast deze samenwerking werkt het NNO ook samen met topsolisten en componisten van over de hele wereld.
De veelzijdigheid van het orkest draagt bij aan het doel van het Noord Nederlands Orkest om toegankelijk te zijn voor een zo breed mogelijk publiek. Deze toegankelijkheid vergroten ze ook door middel van samenwerkingen met andere kunstinstellingen, zoals het Prins Claus Conservatorium, het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Conservatorium van Amsterdam. Het NNO coacht studenten van deze conservatoria en biedt stageplaatsen aan. Ook is het NNO actief is het basis- en voortgezet onderwijs met lespakketten en speciale concerten.
In het kader van talentontwikkeling rijkt het Noord Nederlands Orkest het Gouden en Zilveren Viooltje uit aan muziektalenten uit Noord-Nederland. Ook speelt jong talent regelmatig mee met bij openluchtconcerten en organiseert het NNO concerten met de winnaars van de Young Pianist Foundation en het Prinses Christina Concours.
De eerste chef-dirigent van het Noord Nederlands Orkest was Maurice Hageman, waarna het orkest een hele rits aan dirigenten heeft gezien. De eerste chef-dirigent na de fusie in 1989 was Jacek Kaspszyk, die het orkest leidde van 1989 tot 1994. Ook daarna volgde een aantal dirigenten elkaar om de paar jaar op. Van 2005 tot 2011 was het Michel Tabachnik die het orkest naar ongekende hoogten bracht en daarvoor geëerd werd met de titel dirigent emeritus. In 2022/2023 is Hartmut Haenchen de vaste gastdirigent van het orkest.
Op zoek naar een andere artiest? Kijk dan op onze artiestenpagina.
Schrijf een recensie en maak kans op leuke prijzen.
We praten je bij over al het belangrijke theaternieuws van afgelopen week.
Na het geannuleerde optreden van dit jaar mag het Noord Nederlands Orkest terugkomen.
Bereidt je voor op een avond vol met rampzalige verhalen van bekende cabaretiers!
Het theaterspektakel is vanaf juli 2025 te zien.
De 31-jarige jurist uit Utrecht won gisteren de juryprijs van het cabaretfestival.