Louis Davids
Nederlandse liedzanger en revueartiest, veruit de bekendste kleinkunstenaar tijdens het interbellum. Liedjes als ‘Naar de bollen’ en ‘De kleine man’ bleven tot ver na de oorlog populair.
Louis Davids werd geboren in Rotterdam op 19 december 1883 als Simon David, telg uit een armlastig Joods gezin. Zijn ouders waren rondtrekkende artiesten die optraden in cafés en op kermissen. Ook zelf leerde Davids al op jonge leeftijd mensen te amuseren, als acteur, acrobaat, jongleur, goochelaar, komiek en zanger. Rond de eeuwwisseling woonde Davids een jaar in Engeland, waar hij het variété en vaudeville-theater leerde kennen. Hierdoor geïnspireerd zette hij na terugkomst in Nederland samen met zijn zuster Rika een revue op. Hij begon ook zelf liedjes te schrijven. Nadat Rika naar het buitenland was vertrokken, ging hij een komisch duo vormen met zijn jongere zuster Henriëtte (Heintje).
Invloed op Wim Kan en Wim Sonneveld
Nog meer succes hadden zijn optredens met de variété-artieste Margie Morris, die hij in Engeland had leren kennen en met wie hij jarenlang getrouwd was. Morris had een conservatorium-opleiding en was een begaafde pianiste en componiste. Ook nadat hun huwelijk in 1922 op de klippen was gelopen hielden ze contact en waarschijnlijk was zij de componiste van veel van de liedjes waarmee Davids in de jaren dertig succes zou krijgen. De teksten daarvan werden geschreven door Jacques van Tol, al bracht Davids er vaak wel wijzigingen in aan, en had hij het auteursrecht afgekocht. Van 1931 tot en met 1938 had Davids grote successen met zijn conferences en liedjes, met name in het Scheveningse Kurhaus Cabaret. Hij had een goede neus voor jong talent dat hij in zijn shows liet optreden, zoals Wim Sonneveld en Wim Kan.
Louis Davidsring
Davids bracht de Nederlandse liedkunst duidelijk op een hoger niveau; tot zijn bewonderaars behoorden onder meer de bekende literator Menno ter Braak. Vlak voor de oorlog overleed Louis Davids in juli 1939 aan een slepende longziekte. Zijn zus Heintje Davids zou na de oorlog nog jarenlang optreden, diverse malen stoppen en daarna toch weer haar carrière hervatten. Zij was ook de eerste drager van de Louis Davidsring, een belangrijke kleinkunstonderscheiding. Na haar werd die achtereenvolgens gedragen door Wim Kan, Herman van Veen en (tot op heden) Claudia de Breij.
Ook een recensie schrijven?
Schrijf een recensie en maak kans op leuke prijzen.