Complimenten en cabaret op Say-Something-Nice-Day
Vier Say-Something-Nice-Day met een compliment en deze hilarische fragmenten.
Kees Torn is een cabaretier met een studentikoze, nonchalante stijl als handelsmerk. Hij staat bekend om zijn virtuoze en bitter-ironische teksten. In 2016 zette hij een (voorlopig?) punt achter zijn carrière.
Kees Torn wordt in 1967 geboren in Oostburg en groeit op in een christelijk milieu te Maasluis. Hij studeert twee jaar aan het conservatorium, start met een marketingstudie en gaat enkele jaren naar de kunstacademie in Rotterdam.
Laat maar laaien (1995) is het officiële solodebuut van Kees Torn. Daarna volgen Als ik het niet dacht (1996), Plek zat (1998), Mooie boel (2001), In de gloria (2002), Doe mee en win (2004) en Dood en verderf (2006).
In 2008 speelt Torn samen met Onno Innemee en Mike Boddé de show 3D. De mannen noemen zichzelf in deze samenstelling C3.
Na het optreden met C3 maakt Torn nog de soloshows Einde verhaal (2009) en Loze kreten (2010).
In totaal heeft Torn negen soloprogramma's gemaakt. Zet je de beginletters van deze voorstellingen achter elkaar, dan vormt zicht het acrostichon LAPMIDDEL.
Na negen theaterprogramma's zet Torn in 2012 een punt achter zijn carrière, omdat hij naar eigen zeggen niks meer te vertellen heeft. Bovendien ziet hij op tegen het vele reizen naar de kleine zalen in het land.
Vier jaar lang horen we weinig meer van de cabaretier. Maar in 2016 haalt vriend en collega Onno Innemee Kees Torn over om toch weer op te gaan treden. Samen keren ze als duo terug naar het theater met de voorstelling Eraf Met Dat Dak! (2016). Ze spelen de show een jaar, maar de reprisetournee wordt afgelast, omdat Torn er toch weer mee stopt. Hij is ontevreden over de werkwijze van Innemee.
Hiermee komt dan toch echt een einde aan de cabaretcarrière van Kees Torn.
In 1991 doet Torn samen met Gerrie Hondius mee aan het Groninger Studentencabaretfestival. De twee leren elkaar kennen op de kunstacademie. Samen vormen ze het duo Kees & ik. Torn wint met dit optreden de persoonlijkheidsprijs. Na anderhalf jaar samen optreden gaan Hondius en Torn uit elkaar na wat onenigheid.
In 1994 doet Torn aan zijn eentje mee aan het Leids Cabaret Festival. Deze deelname was niet Torns eigen idee, maar hij was ingeschreven door zijn rienden Onno Innemee en Robert Spaapen. Op het Leids Cabaret Festival wint hij zowel de jury- als de publieksprijs.
In 1996 wint Torn de Werftheaterprijs en een jaar later ontvangt hij ook de Conamus-aanmoedigingsprijs.
Voor het nummer 'Streepjescode' ontvangt Kees Torn de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het beste theaterlied van 1998.
Met het programma Doe mee en win wordt hij in 2005 genomineerd voor de Neerlands Hoop.
En in 2007 wordt zijn voorstelling Dood en Verderf bekroond met een Poelifinario voor het meest indrukwekkende theaterprogramma van het seizoen.
Regisseur André van der Hout maakt in 2022 een documentaire over de cabaretier, genaamd Een uit Duizend: Het langzame leven van Kees Torn. In de documentaire krijgen we het beeld van het dagelijkse leven van de cabaretier na zijn theatertijd. Hoewel Torn niet meer optreedt, schrijft hij nog wel, maar dan vooral in briefvorm. Naar eigen zeggen kan hij op deze manier toch ergens zijn grappen en frustraties in kwijt.
De documentaire is uitgezonden in het NTR-programma Het Uur van de Wolf.
Op zoek naar een andere artiest? Kijk dan op onze artiestenpagina.
Foto: Margreet de Jong
Schrijf een recensie en maak kans op leuke prijzen.
Vier Say-Something-Nice-Day met een compliment en deze hilarische fragmenten.
Nu slechts €30 ipv €90. Actie loopt tot 15 december!
Bezoek de show nog tot en met 12 januari 2025.
Een glitterende kerstshow met comedian Rayen Panday & Friends.