Joris Luyendijk
Joris Luyendijk is een Nederlandse onderzoeksjournalist en voormalig buitenland-correspondent die inmiddels woont in Londen en werkt daar voor het Britse dagblad The Guardian. Luyendijk heeft verschillende boeken op zijn naam staan en geeft regelmatig lezingen, ook in het theater.
Luyendijk studeerde politicologie en Arabische en religieuze antropologie in Amsterdam en studeerde ook enige tijd in Kansas (Verenigde Staten) en Caïro (Egypte). Hij publiceerde nog voor het einde van zijn studie het boek Een goede man slaat soms zijn vrouw. In 1998 werd hij correspondent voor De Volkskrant en Radio 1 in het Midden Oosten. Hij woonde achtereenvolgens in Caïro, Beiroet en Oost-Jeruzalem. Later schreef hij ook voor NRC Handelsblad en werd correspondent bij de NOS. In 2001 publiceerde hij het boek Een tipje van de sluier, dat een bestseller werd na de aanslagen op 11 september.
In 2003 keerde Luyendijk weer terug naar Nederland. Hij publiceerde in 2006 het boek Het zijn net mensen, over de objectiviteit van berichtgeving in het Midden-Oosten, de beperkingen van meningsuitingen in dictaturen en de kracht van propaganda. Voor dit boek won hij verschillende prijzen, waaronder de NS Publieksprijs 2007. Ook presenteerde hij het VPRO-programma Zomergasten.
In 2011 verhuisde Luyendijk met zijn gezin naar Londen om te gaan werken voor The Guardian. Hier schrijft hij, vanuit zijn achtergrond als antropoloog, over de financiële wereld in de City van London. In 2015 verscheen het boek Dit kan niet waar zijn: onder bankiers.