Jeroen Krabbé
Jeroen Aart Krabbé (1944) komt uit een creatief nest en het is dan ook niet verwonderlijk dat hij bekend is geworden in de entertainmentwereld. Zijn vader en grootvader waren schilders, zijn moeder en broer schrijvers en ook zijn zoons Martijn, Jasper en Jakob zijn bekend. Zelf volgt Jeroen Krabbé opleidingen aan de kunstacademie en de Toneelacademie in Amsterdam, waar hij bij zijn afstuderen al de Top Naeff-prijs (aanmoedigingsprijs voor veelbelovende studenten) ontvangt.
Welke discipline hem zelf het meest ligt, daar maakt Krabbé geen keuze in. Hij debuteert in 1965 op het toneel voor Toneelgroep Centrum, waaraan hij een paar jaar verbonden blijft. Zijn filmdebuut vindt al plaats in 1963 met de film Fietsen naar de maan.
Theater en film
In beide disciplines blijft Krabbé tijdens zijn carrière actief. Zo speelt hij als toneelacteur in veel producties van Zuidelijk Toneel Globe en Joop van den Ende Theaterproducties, waaronder Cyrano de Bergerac (1975), Moordspel (1977) en Een dag uit de dood van de verdomde Lowietje (1978).
Als filmacteur speelt Krabbé onder andere in Soldaat van Oranje (1977) en De vierde man (1983) van Paul Verhoeven. Ook is hij als schurk te zien in een aantal grote Hollywoodfilms als Prince of Tides (1991), The Fugitive (1993) en de James Bondfilm The Living Daylights (1987).
Midden jaren tachtig staat Krabbé een stuk minder op het toneel en gaat hij zich focussen op andere dingen.
Schilderkunst Krabbé
Een van die dingen in de schilderkunst. In 1977 gaat hij terug naar de kunstacademie en ontpopt hij zich tot schilder. Uit zijn penseel vloeien voornamelijk landschappen, portretten en stillevens. Zijn schilderijen die zich vaak kenmerken door felle kleuren en een stijl die varieert tussen geabstraheerd en figuratief doen het vooral erg goed in Engeland.
Krabbé gaat regisseren
Krabbé blijft wel altijd acteren, voornamelijk voor het grote doek. In 1998 gaat de acteur achter dit doek staan als regisseur. Hij regisseert de films Left Luggage (1998) en The Discovery of Heaven (2001), naar het meesterwerk van Harry Mulisch.
Televisiewerk
De stap naar televisie kon bijna niet uitblijven en Krabbé maakt hem in 2005. Hij presenteert voor de AVRO de documentaireserie Allemaal theater, een serie over Nederlands toneel na de oorlog waarvoor hij veel bekende artiesten interviewt. In 2007 maakt hij eenzelfde serie over film. Vanaf 2009 tot 2018 speelt Krabbé Sinterklaas bij de intocht in Amsterdam.
Ook zet Krabbé zijn schilderexpertise in voor televisie. Hij presenteert meerdere series waarin hij het leven van beroemde kunstschilders laat zien, zoals Krabbé zoekt Van Gogh (2015), Krabbé zoekt Picasso (2017) en Krabbé zoekt Chagall (2020). Verder schuift Krabbé ondertussen regelmatig aan als gast aan verschillende talkshowtafels.
Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Met een artistieke loopbaan als deze heeft Krabbé een grote bijdrage geleverd aan verschillende kunstzinnige disciplines in Nederland en daarbuiten. Daarom wordt hij in 1999 benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 2014 ontvangt de artiest ook de Frans Banninck Cocqpenning tijdens de viering van zijn zeventigste verjaardag voor zijn verdiensten aan de hoofdstad.
Beeld: DWDD
Ook een recensie schrijven?
Schrijf een recensie en maak kans op leuke prijzen.